Kraljevsko pozorište ,,Zetski dom” na Cetinju – Predstava “Tigar”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu ,,Zetski dom” na Cetinju, u poneđeljak, 2. marta,  sa početkom u 20 časova, na sceni Generacija, biće izvedena predstava po tekstu Mari Šizgal “TIGAR”.

Predstavu je režirao Petar Pejaković, a igraju Radmila Božović i Slaviša Grubiša.

Nastala je kao diplomska predstava studenata glume na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Predstava TigarTigar je zvjer, koja za razliku od ostalih zvjeri, iz “čista mira” napada i ubija čovijeka. Tigar je komad o “malom čovijeku”, o običnim ljudima. Poštar otima domaćicu i odlučuje da je ritualno muči i ubije. Žestoko frustrirani životom, svojim vlastitim, ali prije svega društvenim sistemom koji ih čini bespomoćnim i “malim”, oni iz očaja traže tigra u sebi koji će im dati moć da promjene svoje živote. Tigar je i triler i komedija i melodrama. Dželat i žrtva se zbližuju, patologija njihovih malih normalnih života pretvara se u normalnost patološke situacije sa srećno fatalnim krajem.  Tigar je ironična priča o frustriranosti, nasilju i ljubavi.

Petar Pejaković  je rođen 1970 godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu je apsolvirao filozofiju. Diplomirao je Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Od 1999. godine radi na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao saradnik za predmet Pozorišna režija, a 2009 godine je biran u zvanje docenta. Od početka studija bavi se neprekidno pedagoškim radom sa mladima i djecom. Osnivač  je nekoliko pedagoških dramskih studija u Srbiji i Crnoj Gori.

Dvadeset godina radi pozorišne projekte sa posebno osjetljivim socijalnim grupama (iseljena lica, maloljetni delikventi, nezbrinuta djeca, Romi). U pojedinim predstavama pojavljuje se i kao autor teksta i scenografije. Režirao je preko pedeset pozorišnih predstava i performansa u Crnoj Gori i inostranstvu.

Za rad u pozorištu dobio je više domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima su i dvije nagrade na Festivalima crnogorskog teatra 2008 i 2009 godine u konkurenciji OFF programa. Saradnici i glumci iz predstava koje je režirao dobitnici su više strukovnih nagrada.

Osnivač  je internacionalne grupe KUD NIKUD. Umjetnički je direktor NVO Vertigo i direktor je Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

***

Biće organizovan prevoz iz Nikšića, Podgorice, Budve i Kotora. Da bi se iskoristila mogućnost prevoza karte se moraju rezervisati najkasnije dan prije predstave do 12h na telefon 067/ 428-655 na koji se mogu dobiti sve potrebne informacije.