Kraljevsko pozorište “Zetski dom” – Održana radionica „Kapital za djecu“

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju je danas, 3. decembra, u okviru dječijeg segmenta programa za ovaj mjesec, održana radionica „Kapital za djecu“ koju je vodio reditelj Petar Pejaković. Učesnici radionice bila su djeca i tinejdžeri iz cetinjskih osnovnih škola „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“. Podijeljeni u dvije grupe, učenici su na drugoj po redu radionici kroz glumu, pokret i govor, scensku imaginaciju i igru, improvizacije i ispovjesti nastavili proces razvijanja kreativnosti i mašte, lične etike i emotivne intelegencije, kulture komunikacije i razvijanja ličnih stavova.

 

Radionica Kapital za djecu - 1

Radionica Kapital za djecu - 2

 

Ove radionice posvećene djeci dio su niza umjetničkih radionica koje Kraljevsko pozorište “Zetski dom” organizuje kao dio misije otvaranja pozorišta ka građanima i stvarnosti koja ga okružuje, a sve u okviru evropskog projekta „EU Collective Plays“. Zajednička tema svih radionica je kapitalizam.

 

Radionica Kapital za djecu - 3

Radionica Kapital za djecu - 4

 

„Kapital za djecu“ je pozorišno-glumačka radionica koja se u redovnim sastajanjima sa djecom i tinejdžerima iz cetinjskih osnovnih škola bavi temom kapitalizma za djecu kroz fenomene kao što su potrošačko društvo, konzumerizam i manjak duhovnih vrjednosti, koje su važne i inspirativne za mlade ljude.

 

Radionica Kapital za djecu - 5

Radionica Kapital za djecu - 6

 

Po završetku radionice, djeca su podijelila utiske, pa je učenica devetog razreda OŠ „Lovćenski partizanski odred“, Bojana Ivanović rekla da joj je izuzetno drago što se konačno desila jedna ovakva radionica za djecu i mlade na Cetinju. „Nemamo puno ovakvih radionica, a reditelj Petar Pejaković sa nama odlično radi, uvodi u nove igre i vježbe i zato nam je i vrlo zanimljivo. Jako mi je drago što možemo svi da se družimo i skupimo zajedno iako smo različitih godina i razreda“ – rekla je ona. Milica Andrić i Nikola Andrić, učenici OŠ „Njegoš“, istakli su da su uživali u radionici. „Bilo mi je mnogo zabavno i jedva čekam da dođem opet!“ – kazao je Nikola. Krivokapić Kristina, učenica osmog razreda ove škole, takođe je rekla da joj se svidjelo ovo sastajanje, da bi voljela da se radionica održava još češće, te da stiče veliko iskustvo dolaskom u pozorište i igrom sa ostalim polaznicima.

 

Radionica Kapital za djecu - 7

Radionica Kapital za djecu - 8

 

Naredne radionice „Kapital za djecu“ zakazane su za početak 2016. godine, a kako su djeca istakla želju da se češće okupljaju i rade sa rediteljem Pejakovićem, ostvaren je dogovor da ova sastajanja imaju više puta u mjesecu.