Kraljevsko pozorište Zetski dom – Radionica ”Jedan čin”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, u petak 11.decembra u 20h, biće održana otvorena radionica ”Jedan čin”, pod mentorstvom Ljubomira Đurkovića, a u okviru projekta ”EU Collective plays!”.

Ljubomir Đurković, dramski pisac i dramaturg, zajedno sa timom dramaturga, pisaće jednočinke na neku od ponuđenih subtema uz sugestije i učešće publike, njihove primjedbe, znanje i iskustvo.  Svi prisutni iz publike će imati mogućnost i priliku direktno da budu dio procesa stvaranja i da svojim znanjem i predlozima učestvuju u daljem oblikovanju i kreiranju jednočinki.

Radionica se bavi temom kapitalizma, humanizma i Jelene Savojske, kao i podtemama kao što su djetinjstvo, rat, ljubav, brak, politika, društvo…

Projekat “Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018” (“EU Collective plays!”), ima za cilj promociju “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati inovativnim i ekperimentalnim pozorišnim izvodjenjima i produkcijama. To će biti postignuto kroz promociju ideje o gradjanima Evrope u pozorištu, testirajući nove forme i oblike transnacionalne saradnje, prikazivanjem predstava u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, i kroz uključivanje publike u dijelu kreativnog procesa i naročito u dijelu radionica.

 

Radionica Jedan cin - 4

 

Druga po redu radionica “Jedan čin” održana je 22. novembra 2015.godine, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju,  pod mentorstvom Ljubomira Đurkovića, a realizovana je u okviru evropskog projekta ‘’EU Collective plays!’’.

Radionica je izazvala veliko interesovanje greađana koji su kroz zajednički rad sa dramaturgom prošli kroz proces stvaranja jednočinki, koje se bave temom Jelene Savojske, humanizma i kapitalizma.

Učesnici su istakli da je radionica bila izuzetno kreativna i interesantna i da su svi kroz jedno fino druženje prisustvovali stvaranju dramskog djela.

 

Radionica Jedan cin - 3