Kraljevsko pozorište “Zetski dom” sa Cetinja – Program za četvrtak, 10.april 2014.godine

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” sa Cetinja, u okviru programa BIOSKOP, će u četvrtak, 10.aprila 2014. godine sa početkom u 20h biti projekcija filma VELIKI DIKTATOR, čime će, u aprilu mjesecu, početi prikazivanje filmova iz ciklusa jednog od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma, i najveće filmske zvijezde do kraja dvadesetih godina dvadesetog vijeka, Čarlija Čaplina.

Bio je američki filmski glumac, režiser, producent i kompozitor, jedan od najvećih komičara svih vremena. Njegove komedije bile su mješavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa, a likovi koje je igrao – hiperaktivni klovnovi koji žive u svojim haotičnim svjetovima, gdje opšta logika ne važi, puni gegova i ne baš prijatnih iznenađenja. Oni nose vrećaste pantalone, polucilindar i nekoliko brojeva veće cipele.

Film VELIKI DIKTATOR (The great dictator, 1940) je prvi pravi zvučni film velikog glumca Čarlija Čaplina. Riječ je najboljem Čaplinovom zvučnom ostvarenju, ali i bez ikakve sumnje najboljoj političkoj satiri u istoriji kinematografije.

… Prvi svjetski rat. Jevrejski brijač (C. Chaplin) spašava život visoko pozicioniranom oficiru tomanijske vojske Schultzu (R. Gardiner). Zaradi usput amneziju i završi u bolnici. Dvadesetak godina kasnije Tomanijom vlada diktator Adenoid Hynkel (C. Chaplin) koji je zajedno sa saradnicima, među kojima se posebno ističu Garbitsch (H. Daniell) i Herring (B. Gilbert), uspostavio strahovladu…
“Veliki diktator” je nominovan za 5 Oskara ali nije uspio potvrditi nijednu nominaciju. Mnogi kritičari, ubrajaju danas Čaplinovo remek-djelo među najbolje filmove svih vremena.

Ulaz za projekciju je slobodan.