Kulturni centar Bar – Promocija knjige “Kvadratura kruga” autora Branka Stankovića

 

Centar za kulturu Bar 2

 
 
 

Kulturni centar Bar, i nakon zatvaranja Festivala „Barski ljetopis“, nastavlja programske aktivnosti na popularizaciji knjige. U nedjelju, 25. avgusta sa početkom u 20:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, organizuje promociju knjige naslovljene „Kvadratura kruga  koju potpisuje diplomirani novinar iz Beograda Branko Stanković, autor i urednik istoimene TV emisije, jedne od najgledanijih na RTS.

Branko StankovicRiječ je o dokumentarnoj prozi objavljenoj 2011. u izdanju „Beogradske knjige“ koja je, kao ukoričena TV emisija, naišla na dobar odjek kod čitalačke publike. U ovoj zbirci od 17 realnih, dirljivih i toplih  priča iz života, u kojima su sudbine ljudi pretočene iz elektronske u pripovjedačku formu, misija je ista – težnja da se neprestanim buđenjem ljubavi i dobrote u čovjeku nadvlada zlo. Zaštitni slogan emisije i knjige „Svi smo mi ljudi, treba biti čovek“ ima za cilj da vrati neke izgubljene vrijednosti u vremenu kada je ljudskosti sve manje u ljudima. Autor popularnog i kultnog serijala već 12 godina, u oko 1.300 priča ispričanih u više od 400 epizoda, svake subote u 18:35h odgoneta zagonetku kvadrature kruga (metafora koja označava nerješiv problem) i zagonetku zvanu čovjek u kome pronalazi ono najbolje.

Knjiga Branka Stankovica - Kvadratura krugaPored knjige „Kvadratura kruga“, Branko Stanković je objavio dramu „Nije nego“ i koautor je drame „Bar Beograd via Peking“, koje su ekranizovane na RTS.  Kao istaknuti scenarista i reditelj i jedan od najkreativnijih TV stvaralaca u Srbiji, potpisuje 25 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, više od 30 puta nagrađivanih na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Njihov autor, koji se iz hobija bavi i slikanjem,  od 2012. godine ima zvanje akademika umjetnosti i nauka, dodijeljeno od strane Akademije filmske umetnosti i nauka, ali je u široj javnosti prepoznatljiv i kao veliki humanista i dobrotvor.

Knjiga „Kvadratura kruga“ biće predstavljena kroz dijalog autora i Mile Čordašević, rukovodioca Narodne biblioteke i čitaonice, a u drugom dijelu programa emitovaće se dokumentarni film „Katuni na kamenu“ kojim je Branko Stanković prošle godine osvojio Grand prix na Međunarodnom festivalu etno filma u Kučevu. Film u trajanju od 25 minuta prikazuje život na crnogorskim katunima Blagoja Komara, smještenim u kamenju iznad Trnovačkog jezera, među visokim planinama na granici Crne Gore i Bosne.

 

JP Kulturni centar Bar