Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – Filmski program “Džez na filmu”

 

Generalni poster JAM 2016 - 350

 
 

U okviru ciklusa „Džez na filmu“ manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, u KIC-u „Budo Tomović“ – sala DODEST, u 20 sati, prikazujemo dva novija filmska ostvarenja (iz 2014. godine), čija je tema odnos mentora i studenta i različiti pristup džez edukaciji:

U srijedu, 27. aprila, prizakaćemo igrani film „Whiplash“ scenariste i reditelja Damijena Čazela (Damien Chazelle); u četvrtak, 28. aprila, dugometražni dokumentarni film “Keep On Keepin` On”, reditelja i scenariste Alana Hiksa (Alan Hicks). Oba filma su dobitnici prestižnih filmskih priznanja.
Filmski ciklus “Džez na filmu” realizujemo u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.
Ulaz za obje projekcije je besplatan.

 

“Ritam ludila” / “Whiplash”
Srijeda, 27. 04. sala DODEST – 20h
Radnja prati mladog i ambicioznog džez muzičara Endrjua Nejmana (Majls Teler) i njegov pokušaj da postane najbolji džez bubnjar na prestižnom muzičkom konzervatorijumu Šefer u Njujorku. Mučen neuspjelom spisateljskom karijerom oca, Endru žudi za danom kada će postati jedan od velikana.
Terens Flečer (Džej Kej Simons) je profesor koji je jednako poznat po svom predavačkom talentu i zastrašujućim medotama, i vodi jedan od najboljih džez ansambla u školi. Flečer otrkiva Endrjua i poziva ga u svoj bend, zauvijek mijenjajući sudbinu ovog mladića. Strast i želja mladog bubnjara da dostigne savršenost i impresionira svog profesora ubrzo se pretvara u opsesiju, dok nemilosrdni mentor nastavlja da pomjera granice, ne samo njegove sposobnosti već i razma.
Film je osvojio mnoga prestižna priznanja, uključujući tri Oskara i tri nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), a našao se i na listi top deset naboljih filmova 2014. godine, po izboru Američkog filmskog instituta. Glumac Džej Kej Simons je za ulogu Terensa Flečera nagrađen Oskarom, Zlatnim globusom i nagradama Udruženja glumaca i Udruženja televizijskih i filmskih kritičara.

 

“Keep on Keepin’ on”
Četvrtak, 28. 04. sala DODEST – 20h
Sniman tokom pet godina, debitantski dokumentarac Ala Hiksa ”Keep On Keepin’ On”, prikazuje nevjerovatnu prču devedesettrogodišnje džez legende Klark Terija. Majstor zlatnog doba džeza, mentor Majls Dejvisa, jedan je među rijetkim izvođačima koji je svirao sa bendovima Kaunta Besija i Djuka Elingtona. Tokom dugog niza godina bio je mentor i učitelj mnogim značajnim džez muzičarima današnjice.
Film ”Keep On Keepin’ On” prati njegovo prijateljstvo sa izuzetno talentovanim Džastin Kauflinom, dvadesetrogodišnjim slijepim pijanistom koji ima strah od javnih nastupa. Nedugo nakon što je Kauflin pozvan da učestvuje na prestižnom džez takmičenju, Terijevo zdravstveno stanje se naglo pogoršava. Kako vrijeme odmiče, vidimo mentora i štićenika kao dva prijatelja koji zajednički prevazilaze neke od najtežih trenutaka u svojim životima.
Kauflanova saradnja na muzici na filmu sa kompozitorom Dejvom Grusinom postavlja ton za priču koja prolazi kroz dekade i istoriju modernog džeza, propraćenu anegdotama Kvinsija Džonsa i Herbija Henkoka.
”Keep On Keepin’ On” je film napravljen sa velikom strašću i ljubavlju reditelja Hiksa, jednog od bivših Terijevih učenika. Producenti filma su Paula DuPré Pesmen, dobitnica Oskara za dokumentarac “The Cove” i slavni muzičar Kvinsi Džons, više puta nominovani producent za Oskara, koji smatra Terija svojim mentorom.
Film je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući nagradu za najbolji dokumentarac na Međunarodnom festivalu dokumenaraca u Amsterdamu, Aspenu, Melburnu, Sijetlu, kao i nagradu Afroameričkog udruženja filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.