“More, kamen, grad”

 

30. jun 2011.
Podgorica, Dvorac Petrovića, 20h.


Izložba:
“More, kamen, grad”

 

U četvrtak, 30.juna sa početkom u 20 časova u Dvorcu Petrovića na Kruševcu biće otvorena izložba slika iz fonda Muzeja grada Rijeke pod nazivom „More, kamen, grad“.

Organizatori izložbe su Muzej grada Rijeke, Narodni muzej Crne Gore i Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Na izložbi će biti predstavljeno 35 radova (ulja na platnu ili lesonitu, kombinovana tehnika) koji su nastali u periodu od kraja 19. do druge polovine 20. vijeka. Izložba je tematski podijeljena na tri cjeline: more, kamen, grad iako se stroge granice između njih ne mogu postaviti jer se ovi elementi neprestano prepliću. Autorka izložbe je Jelena Duanto, kustoskinja Muzeja grada Rijeke.

Izložbu će otvoriti Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeke.

 

 

MORE, KAMEN, GRAD

 

Izložba More, kamen, grad uzvratna je izložba kojom se Muzej grada Rijeke odužuje Narodnom muzeju Crne Gore, Umjetničkom muzeju Crne Gore i Muzeju Kralja Nikole u Cetinju za izvanredno zanimljivu izložbu Stotinu godina hrvatske umjetnosti iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore, postavljenu u riječkom Muzeju u lipnju i srpnju 2009. godine. Probran izbor djela moderne hrvatske umjetnosti iz crnogorskih zbirki započet je znamenitim hrvatskim umjetnicima koji su krajem devetnaestoga stoljeća boravili i radili na dvoru kneza Nikole na Cetinju, a dovršen umjetničkim djelima nastalim stotinu godina poslije, radovima suvremenih umjetnika, koji također pripadaju antologijskim ostvarenjima hrvatske umjetnosti.

Izložba kojom se “odužujemo” prijateljskim crnogorskim muzejima, More, kamen, grad, posve je drukčijega karaktera, zavičajno je i zemljopisno intonirana, ali ujedno i s namjerom da bude univerzalna i zanimljiva izvan zavičajnog konteksta. I naša izložba prikazuje  slikarstvo istoga razdoblja, djela kojima je također obuhvaćen raspon od stotinu godina, od kraja devetnaestog do kraja dvadesetoga stoljeća. No u ovom je slučaju uz umjetničku vrijednost slika važna i njihova “ilustrativna” dimenzija, kojom uz podneblje i krajolik, na neki način, predstavljamo i svoju povijest i kulturni ambijent.

Zavičajnost nam ipak nije glavna vodilja. Kada govorimo o moru, nipošto ne pomišljamo samo na lokalni vidokrug, nego, naprotiv, više na daleka prostranstva koje more povezuje i spaja.

A kada govorimo o kamenu i krškom krajoliku, pomišljamo i na blisko podneblje i slične predjele južnog i sjevernog Jadrana, pa i na srodnu graditeljsku baštinu hrvatskog i crnogorskog primorja, povezanu i zajedničkim kulturnim krugom.

Čak ni vlastiti grad – Rijeku – trgovački, lučki i industrijski grad, ne zamišljamo i ne predstavljamo u izričito domaćoj intonaciji, nego mnogo više u općim i mitskim vizurama, i  onima stranih slikara koji tragaju za slikovitostima i egzotikom, kao i domaćih vedutista, zaljubljenika u svoj grad i ovdašnji krajolik.

Uvjereni smo da i ova izložba pridonosi uzajamnom učvršćivanju muzejskih odnosa i kulturnih dodira koji se nesumnjivo pokazuju plodnima i uspješnima.

 

Ervin Dubrović
ravnatelj Muzeja grada Rijeke

 

VIŠE INFORMACIJA O  IZLOŽBI MOŽETE
VIĐETI AKO KLIKNETE NA LINK