Najava programa svečanog zatvaranja 26. festivala “Grad teatar”

 

 

Najava programa svečanog zatvaranja 26. festivala
“Grad teatar” 01. avgust 2012. godine

 

 

U srijedu, 01. avgusta, sa početkom u 20 i 30 časova otpočinje svečani program zatvaranja 26. fetsivala “Grad teatar”.

 

U pomenutom terminu, u nekadašnjem prostoru bašte Barbakan (terasa Jadranske straže) biće otvorena izložba “Snovi i stvarnost”, izložba fotografija sa festivala u periodu od 1987. do 2012. godine.

 

Urednik likovnog programa i direktor JU “Grad teatar” Merin Smailagić vezano za ovu izložbu navodi: “Svako ponovno gledanje fotografija iz prebogate arhive Grada teatra, kod onih koji su u Gradu teatru od samog osnivanja, izaziva pravu buru emocija i sjećanja. Tokom razmišljanja o tome kakvu izložbu fotografija želimo da priredimo, otvarale su se brojne mogućnosti: mogla bi to da bude izložba portreta slavnih učesnika, ili najljepše fotografije brojnih pozorišnih projekata sa bajkovitom atmosferom, ili neformalne fotografije uz koje idu najrazličitiji doživljaji i anegdote, mogla bi to biti izložba Budva (Grad teatar) koje(g) više nema, ili umjetnici i dragi sugrađani kojih više nema…. Mogućnosti su mnogobrojne kao i programi i učesnici programa koji su prodefilovali našim scenama i gradom. Ove godine pripremljena izložba pod nazivom “Snovi i stvarnost” je od svega mogućeg pomalo, samo jedan mali djelić sjećanja na sve ono što je Grad teatar bio ili atmosfere koju je stvarao i nudio.  I nekim čudom još uvijek jeste, stvara i nudi.”

Izložba će biti otvorena do 10. avgusta.

 

U 21 čas u crkvi Santa Marija održaće se još jedna premijera na ovogodišnjem festivalu, predstava “Indigo” po tekstu Duška Premovića, a u režiji Branislava Lečića.

Predstava, kako je Lečić istakao bavi se pitanjem žena u savremenom društvu: “Žene danas? Šta se od njih zahteva? Karijera, ljubav, porodica…  Prioritet? Šta je i kojim redom neophodno, važno, očekivano?… Kako odlučiti? „Uspešna žena“ ? Da li društvo iziskuje i previše?… Može li poslovni uspeh da zameni gotovo sve!? Koliko je snage neophodno da se sagleda cena takvog života?… Koliko je hrabrosti potrebno da se izađe iz svega? Kako izbeći zamci iluzija, ne postati samo običan broj?… Žene u ovom vremenu, njihove sudbine, potrebe, pitanja,  odluke…“

 

Branislav Lečić je pozorišni, filmski i TV glumac i predavač. Rođen je 1955. u Šapcu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1978. godine, u klasi prof. Minje Dedića. Debitantskom ulogom Fikreta u filmu Specijalno vaspitanje (1977, r. Goran Marković), postavlja parametre za dalje tumačenje neprilagođenih osoba. Veoma zapaženu  ulogu ostvario je u TV seriji Sivi dom (1984, r. Darko Bajić). Izuzetno  je uspješan i u pozorištu, što je krunisano brojnim nagradama i priznanjima. Član je JDP-a od 1981. do 2001, kada postaje ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Predaje glumu na Fakultetu umetnosti Novi Pazar – Visokoškolska nastavna jedinica Niš. Značajnije predstave (izbor): Kaligula (Pozorište dvorište), Kir Janja (Udruženje filmskih glumaca), Zbogom, Judo (Grupa Akt), Dekameron (Atelje 212), Tajna crne ruke (KPGT/SC). Repertoar u JDP-u: Nahod Simeon, Hrvatski Faust, Balkanski špijun, Per Gint, Buđenje proleća, Ludi od ljubavi, Hamlet, Gospođa ministarka, Pseći valcer, Brod za lutke, Cirkus istorija, Pred penzijom, Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu); Periklo (Splitski ljetnji festival); Život je san (Dubrovačke ljetnje igre); Opera za tri groša (Bitef teatar); Kontejner sa pet zvezdica i Generalna proba samoubistva (Zvezdara teatar); Prometej u okovima ( Madlenianum); Amerika, drugi deo i Samoubica (Atelje 212); Otelo (Zetski dom, Budva grad teatar, Sarajevo MESS); Pijana noć 1918 (Kazalište ULYSSES Brioni); Kanjoš Macedonović (NP Beograd); Seobe ( SNP Novi Sad). Filmografija (izbor): Dečko koji obećava, Svetozar Marković, Direktan prenos, Rodoljupci, Oktoberfest, Vuk Karadžić, Seobe, Gluvi barut, Holivud ili propast, Bulevar revolucije, Tri karte za Holivud, Bila jednom jedna zemlja, Balkanska pravila, Lavirint, Profesionalac, Šejtanov ratnik, Na lepom plavom Dunavu, Pečat, Vratiće se rode, Sveti Georgije ubiva aždahu. Za ulogu Lepršića u Sterijinim Rodoljupcima, 1987. dobio Sterijinu nagradu za glumu.

Duško Premović rođen 2.5.1964. godine. Diplomirao Glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi Predraga Bajčetića. Igrao je u većini beogradskih pozorišta: Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Narodno pozorište Beograd… Učestvovao je na brojnim pozorišnim festivalima, Dubrovnik, Split, Ohrid… Pisanjem počinje da se bavi od 2001. godine. Za filmska i TV scenarija kao pisac i autor nagrađivan je više puta… Njegova djela osvajaju značajne autorske nagrade na mnogim televizijskim i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Reditelj predstave je Branislav Lečić, asistent reditelja je Dejan Janković, a u predstavi igraju  Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić.

Iako se festival zvanično zatvara 01. avgusta, publika će biti u prilici da odgleda ovu predstavu i 2. avgusta u terminima od 21 i 23 časa.

 

U nastavku programa, u 23 časa na sceni između crkava nastupiće hor “Collegium Musicum” pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Collegium Musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića, a čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja do danas dirigent Akademskog hora Collegium musicum je profesorka Darinka Matić – Marović. Od 1971. godine hor je održao preko 3000. koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Kipar, Turska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Argentina, Brazil, kao i u Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji). Izuzetno uspješne nastupe Akademski hor Collegium musicum imao je na renomiranim svjetskim festivalima kao što su: Praško proljeće, Žorž Enesku, Berlinske festivalske nedjelje, Flandrijski festival u  Gentu, Festival vokalne muzike u Brnu, Festival duhovne muzike u Moskvi, Svjetski festival omladine i studenata u Berlinu i Havani, Festival u Puebli i Tepozotlanu, Festival duhovne  muzike u Palermu, Muzički dani u Trstu, Festival u Atini, Delfima, Levadiji, Atalanti, Kastoriji, Krfu, festivali u Turu i Tulonu. Ovaj ansambl je na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrada BBC-a…). Collegium musicum je sa dirigentom Darinkom Matić Marović  na XXIX Međunarodnom festivalu pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010. godine u Poljskoj osvojio tri prve nagrade – prvu nagradu za pobjednika u kategoriji muzički obrazovanih horova, Darinka Matić Marović je proglašena za najboljeg dirigenta, a Poljska nacionalna televizija je hor proglasila za laureata prvih mjesta u svim kategorijama i dodijelila Granpri za cjelokupni scenski utisak. Hor je snimao za Radio Televiziju Srbije, Nacionalni Radio Norveške, RAI, RTV Meksiko i druge. Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda, od XI vijeka do savremenih autora. Visok profesionalni nivo i umjetnička kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela. U svojoj istoriji od 40. godina hor ima preko dvjesta premijernih izvođenja.

Originalan program, koji će premijerno biti izveden upravo u Budvi, pod nazivom “Pozdrav Budvi”, uključuje kompozicije Jelisavete Popović, prve žene kompozitira u Crnoj Gori, Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Stevana Mokranjca, Franca Šubreta, Toma Proševa, Žarka Mirkovića, Mirka Petrovića, Zapra Zaprova, Bora Tamindžića, Dušana Kostića i Nemanje Savića. Sa horom nastupa i muški hor Muzičke akademije sa Cetinja kojim će dirigovati Aleksandra Knežević.