Nakon maestralnog nastupa Denisa Macujeva, prijem kod ministra kulture Crne Gore Branislava Mićunovića

 

KOTOR  18.07.2012

Sinoć je nakon maestralnog nastupa ruskog pijaniste Denisa Macujeva u Crkvi Sv.Duha, koga je oduševljena publika nekoliko puta vraćala na bis, zvanično primio  ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović.

Ministar Mićunović je zahvalio umjetniku na izvanrednim interpretacijama Šumana i Rahmanjinova  u oficijelnom programu  i klavirskim poslasticama  koje je umjetnik svirao na zahtjev  publike  i izrazio želju i mogućnost da  narednog puta nastupi pred brojnijim auditorijumom.

Macujev je izrazio zadovoljstvo što je u Crnoj Gori, instrumentom na kome je svirao, publikom koja je znalački pratila njegovo sviranje  i poželio da sljedećeg puta boravi duže u našoj zemlji.

Macujev je svojim nastupon dokazao zašto nosi titulu vodećeg pijaniste današnjice, a svi zainteresovani nisu bili u prilici da uživaju u  virtuoznim interpretacijama ovog istaknutog ruskog umjetnika. Jedina kotorska akustički podobna koncertna sala  za klavirski resital broji  samo 200 mjesta i oni koji su uspjeli kupiti kartu uživali su u djelima R.Šumana (Dječije scene i Simfonijske etide) i S.Rahmanjinova (Etide slike op.39 , br.2, br.6 i br.9, Preludijumi u g-mollu i gis-mollu i Sonata za klavir u b-mollu).  Kao poklon publici odsvirao je još „Muzičku kutiju“ Anatolija Ljadova, Ščedrinovu „Humoresku“, Skrjabinovu Etidu op.8 br.12 i džez improvizacju kojom je prisutne gotovo ostavio bez daha.

Denis Macujev je nakon pobjede na  takmičenju Čajkovski 1998. postao internacionalna zvijezda, koja nastupa širom svijeta i sarađuje sa dirigentima poput Mazela, Gergijeva, Mehte, Pletnjova i dr… Snimio je brojne kompakt  diskove i premijerno izveo da sada neobjavljena djela Sergeja Rahmanjinova na zahtjev  autorove fondacije. Umjetnički je direktor nekoliko festivala i laureat  prestižne nagrade Šostakovič. 2006 dobija titulu Zaslužnog umjetnika Ruske federacije, a 2011 postaje Nacionalni umjetnik Ruske Federacija. Trenutno je na poziciji  predsjednika Nacionalnog Savjeta pri Ministarstvu kulture u Vladi Ruske Federacije.

 

 PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART