Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” – Program za petak, 20. mart 2015. godine

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 
 

Povodom obilježavanja 21. marta – Svjetskog dana poezije, Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” će organizovati: promociju zbirke poezije Posvete Bogića Rakočevića, poetsko-književni čas Dragiše Jovovića i prigodnu izložbu knjiga.

Organizacija ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu – UNESCO, 1999. godine proglasila je 21. mart za Svjetski dan poezije s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i izučavanja poezije širom svijeta.

 

20. mart 12h 

U petak 20. marta, sa početkom u 12 sati na Dječijem odjeljenju Biblioteke gostovaće književnik DRAGIŠA JOVOVIĆ, koji će u okviru Kreativno-edukativne radionice “Na krilima poezije” održati književno-poetski čas sa učenicima Osnovne škole “Vlado Milić” u Podgorici.

Radionicu vode bibliotekarke Dječjeg odjeljenja Biblioteke.

Dragiša Jovović (1951.) piše poeziju i prozu za djecu i odrasle, drame i aforizme. Najznačajnije knjige: Da se pitam, Koncert na obali, Zavrzlamke, Sunčevi pregršti, Jedra malog mornara, kopač zlata, Mali lovac i Nemoj nam nos okinut. Dobitnik je Nagrade Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu objavljenu 1995. godine i niza drugih nagrada. Prevođen je na španski, ruski, turski, makedonski i slovenački jezik. Sekretar je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i Udruženja prevodilaca Crne Gore.

U holu Biblioteke je postavljena i izlozba knjga, koja predstavlja izbor iz svjetske poezije za djecu i odrasle.

 

20. mart 19h

U Kosoj sali Biblioteke “Radosav Ljumović” Podgorica, u petak, 20. marta 2015. godine, sa početkom u 19 sati, održaće se predstavljanje nove knjige poezije Bogića Rakočevića POSVETE. 

Učestvuju: prof. dr Lidija Vukčević, Borislav Jovanović, Milorad Popović i autor

U muzičkom dijelu programa učestvuju učenici Škole za muziku i balet “Vasa Pavić” Podgorica

Medijator: Vesna Šoškić  

Bogić Rakočević – pjesnik, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Zastupljen je u svim važnijim izborima, panoramama i antologijama savremene crnogorske književnosti. Prevođen je na engleski, italijanski, francuski, njemački, ruski, poljski, švedski i dr. Za knjižvni rad nagrađivan je u zemlji i inostranstvu. Autor je prve televizijske antologije crnogorske poezije XX vijeka u 30 epizoda.

U predgovoru za Rakočevićevu knjigu Lidija Vukčević kaže i sljedeće, „Nakon knjige Osobine (2003.) Bogić Rakočević kao da nije  imao vremena za svoju poeziju pišući o drugima. Posljednje desetljeće objavio je zbirke eseja i književnih kritika Uvid, Cijepanje paučine i Uzgredno, ako i antologiju crnogorske poezije XX  vijeka Poetika Montenegrina… Dakle, poslije dužeg izostajanja, pred nama je u poetskoj zbirci ponovo sabrana Bogićeva poezija.“ 

Milorad Popović – crnogorski pjesnik, esejista i kritičar. Predsjednik je Crnogorskog društva nezavisnih književnika, dopisni član Evropske akademije poezije i dobitnik prestižne regionalne nagrade „Meša Selimović“ za roman Karnera (2012). Prevođen je na desetak stranih jezika. Najznačajnija djela: So Jude (1983), Mali narodi i nacionalizam (1997), Njegoševo nasleđe (2013).

Lidija Vukčević – književnica, piše naučnu, književnu i likovnu kritiku i esejistiku. Magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavala jugoslavenske jezike i književnosti na univerzitetima u Milanu i Grenoblu. Prevodi i objavljuje talijanske i francuske pjesnike. Najznačajnija djela: Boja šafrana (1992), Pisma jednog teroriste jednom sadisti (2006), Istinite priče (2014).

Borislav Jovanović – crnogorski književnik, novinar, esejista i književni kritičar. Član  Crnogorskog društva nezavisnih književnika, matice crnogorske i dobitnik Ratkovićeve nagrade, najvećeg crnogorskog priznanja iz oblasti poezije. Svojim književno-kritičkim pogledima prepoznat je kao jedan od najznačajnijih tumača novije crnogorske literature. Bavi se i temama iz crnogorske kulturne i političke istorije, a piše je i dječiju poeziju. Najznačajnija djela: Libroskopija: prikazi iz savremene crnogorske književnosti i istoriografije (2002), Crnogorski književni urbanitet (2005), Kenotaf (2006).