Narodni muzej Crne Gore – Retrospektivna izložba Draga Đurovića

 

 

 

U utorak, 19.11. 2013. godine u 18h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, biće otvorena retrospektivna izložba vajara Draga Đurovića.

Izložba će biti otvorena do 11.12.2013. godine.

Čitav stvaralački vijek, ugradio je Drago Đurović u razvoj crnogorske kulture. Njegov doprinos napretku likovnih umjetnosti kroz rad na spomeničkoj i kamernoj skulpturi, ali i kroz pedagoški rad, kao profesora vajarstva i organizatora nastave izuzetno je veliki. Drago Djurovic - PortretNjegovim djelima obilježeni su mnogi značajni datumi crnogorske istorije, lirska enterijerska plastika krasi mnoge galerije, a generacije učenika pamte ga kao serioznog i stabilnog učitelja.

Drago Đurović je Akademiju likovnih umjetnosti – vajarski odsjek završio u Beogradu 1951. u prvoj generaciji poslije Drugog svjetskog rata. Ti mladi umjetnici sa strašću i samoprijegorom prihvatili su se posla da obogate kulturni život u ratu postradale zemlje i da na viši nivo podignu nastavu umjetničkih predmeta u školama. Đurović počinje da osvaja prve nagrade na konkursima za spomenike, vaja lijepa ženska torza i glave, s puno smisla i ljubavi predaje vajanje na čuvenoj hercegnovskoj umjetničkoj školi, čije ukidanje nije mogao da prežali jer je iz nje izašla čitava plejada izuzetnih mladih likovnih stvaralaca“.

Stvaralaštvo Draga Đurovića čini nekoliko zasebnih segmenata: spomeničke cjeline, spomenici sa figurama i reljefima, figure – spomenici, spomeničke biste i portreti, zatim intimnija plastika – glave i figure žena, torza. Najzad i slikarstvo – portreti bližnjih. On se iskazuje u svemu kao jedan od najznačajnijih modernih crnogorskih vajara. (odlomak teksta iz kataloga koji prati izložbu)

Olga Perović, istoričar umjetnosti 

 

Info služba Narodnog muzeja Crne Gore