Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

31. maj 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Poslednji nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni održaće se na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak, 31. maja sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog, koji će, takođe poslednji put voditi naše simfoničare u svojstvu šefa-dirigenta, izvešće se kompozicije: uvertira Eurijante – Karl Marije fon Vebera, Koncert za violončelo i orkestar u a-molu – Roberta Šumana i Simfonija br. 2 – Johanesa Bramsa.

Solističku dionicu u Koncertu za violončelo i orkestar će tumačiti poznati ruski violončelista Jurij Loevskij, solista Nacionalnog filharmonijskog simfonijskog orkestra Rusije.

 

 

Rođen u porodici muzičara, Aleksej Šatski  je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao  violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom konzervatorijumu pozvan je  da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio  nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI. Kao član kamernih ansambala učestvovao je na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…
Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja: prvo u Velikoj Britaniji kod Džordža Harsta, Rodolfa Saglimbenia, Roberta Džulihana i Denise Ham na Ljetnjoj školi muzike u Kanfordu, a nakon privatnih časova kod čuvenog Ilje Musina, završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD sa djelima španskog kompozitora  Bernardina Valle za Španski RALS. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska).

Sa simfonijskim orkestrom RTV Rusije i solistima V. Ovčinikovim i A. Čebotarevom ostvario je veliku turneju po Italiji, uključujući i tri koncerta u Sali konzervatorijuma „Đuzepe Verdi” u Milanu. Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva.

Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski čiji je Muzički direktor i Šef dirigent  Vladimir Fedosejev. Sa ovim Orkestrom i  solistom S. Nakarjakovim, imao je uspješan debi na sceni “Svetlanov” u Moskvi marta 2005. godine.

Od  sezone 2007–2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Jurij Loevskij, diplomirao je na Lenjingradskom Konzervatorijumu u klasi profesora M. Rostropoviča. Bio je angažovan kao koncertmajstor grupe violončela u najboljim ansamblima Rusije – Orkestar Boljšoj teatra, Državni simfonijski orkestar pod upravom J. Svetlanova, orkestar Marinskog teatra pod upravom V. Gergieva – a trenutno je koncertmajstor Nacionalnog filharmonijskog simfonijskog orkestra Rusije pod upravom V. Spivakova. Jurij Loevski je sjajan solista, vodi aktivnu solističku karijeru. Na njegovom repertoaru su djela kompozitora kao što su: Vivaldi, Betoven, Šuman, Šostakovič, Prokofjev, Britn, Debisi, Štraus, Čajkovski, Brams, Frank, Sen-Sans i dr. Njegovo sviranje  uvijek je obilježeno izvanrednom ekspresijom i odlikuje se apsolutno nevjerovatnom  tehničkom slobodom i nepokolebljivom stabilnošću.