Nastup džez tria Diknu Šneberger

 

 

12. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Nastup džez tria Diknu Šneberger

 

Četvrtog festivalskog dana na A tempu, u četvrtak, 12. aprila, u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Diknu Šneberger džez trio iz Austrije. Članovi tria:  Diknu Šneberger, gitara,  Martin Špicer, gitara  i  Joši Šneberger, kontrabas, će interpretirati kompozicije jednog od najpoznatijih džez muzičara Đanga Rajnharda (1910-1953), kao i obrade kompozicija: Džona Lenona/Pola Makartnija, Ben Berna/Maceo Minkarda, Bireli Lagrena, Neli Kasmana… Koncert džez tria se organizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije.

Istog dana, sa početkom u 19 časova, u Press Sali CNP-a,  biće upriličena Promocija knjige autorke Vesne Ivanović: Muzički život u Podgorici i Crnoj Gori u doba Nikole I Petrovića Njegoša. Na promociji će govoriti: Dr. Sonja Marinković, Žarko Mirković i Vesna Ivanović.

 

 

Prije tri godine, DIKNU ŠNEBERGER, tada sedamnaestogodišnji Rom iz Beča postigao je veliki uspijeh sa svojim debitantskim albumom Rubina (City Park, O-tone Music, Edel Kultur). Nagrađen najznačajnijom austrijskom nagradom u ovom žanru – Hans-Koller, od tada redovno nastupa na radijskim i TV stanicama.

Koncerti u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Luksemburgu postali su dio rutine ovog ansambla. Mladi Šneberger odaje poštu svom uzoru, džez muzičaru, gitaristi Đangu Rajnhardu. Ove godine, u znak 100 godina od rođenja Đanga Rajnhrada, Diknu Šneberger Džez Trio objavljuje album „Duh Đanga”.
Nakon što je svojim prvim albumom „Rubina” fascinirao publiku, virtuoznost na drugom albumu ponovo zadivljuje. Pet kompozicija napisao je sam Đango Rajnhard, za koga Diknu Šneberger ističe: Đango Rajnhard je pravi genije. Nikada nisam slušao gitaristu sa toliko osjećajnosti u melodiji i ritmu. […] Đango Rajnhard je moj veliki uzor.
Dvadesetogodišnji Diknu Šneberger kombinuje savršenu tehniku sa lakim prepuštanjem, virtuoznošću i prirodnim osjećajem za melodiju. Pokazalo se da je lagani latinski ritam srodan njegovom ciganskom zvuku. Diknu Šneberger džez trio intenzivno nastupa i predstavlja svoj album na međunarodnim scenama širom svijeta.
Za sve što radi, Diknu Šneberger ima podršku svoje porodice, iz koje su, pored njegovog oca i njega potekli i drugi muzičari.