Nastup hora “Braća Baruh“

29. maj 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Nastup hora “Braća Baruh“

 

Povodom proslave godišnjice osnivanja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, u utorak 29. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, nastupiće hor “Braća Baruh“ iz Beograda.
Horom će dirigovati Stefan Zekić, a u pratnji hora nastupiće solisti Iva Profaca, mecosopran; Vuk Zekić, bariton; Ladislav Mezei, violončelo; Dragoš Holclajtner, klavir i Vladimir Atlagić, perkusije.
Koncert je realizovan u saradnji sa Jevrejskom zajednicom i Ministarstvom kulture Crne Gore.
U srijedu, 30. maja hor će nastupiti u crkvi Sv. Duha u Kotoru.

 

 

STEFAN ZEKIĆ, dirigent

Rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na odsjeku za dirigovanje, a zatim i na odsjeku za solo pjevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na seminarima i majstorskim radionicama kod uglednih evropskih dirigenata poput Uroša Lajovica (AU), Mihaela Šeka (Michael Scheck, BE), Endrua Perota (Andrew Parrott, UK), Maksa Fraja (Max Frey, GE). Trenutno je na doktorskim studijama iz dirigovanja u klasi cijenjenog profesora i kompozitora Aleksandra Vujića.
Diriguje od svoje sedamnaeste godine, a od 2006. godine je postavljen na mjesto šefa dirigenta renomiranog mješovitog hora ”Braća Baruh”.
Stefan Zekić redovno donosi priznanja i nagrade sa najprestižnijih međunarodnih festivala horske muzike, među kojima su: Seghizzi (Gorizia, Italy); Vivace (Veszprem, Hungary) ; International Habaneras and Polyphony Competition (Torrevieja, Spain); Zimrya (Jerusalim, Israel); Hajnowskie dni (Hajnowka, Poland); Ohridski horski festival (Makedonija); Mokranjčevi dani (Negotin); dvije zlatne medalje i Grand Prix na festivalu Majske muzičke svečanosti, Internacionalne horske svečanosti (Niš)..
Dobitnik je posebnog odlikovanja države Izrael za ostvarenje izuzetnog uspjeha u oblasti jevrejske horske muzike.
Ostvario je više stotina koncerata i nastupa širom zemlje (Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Kikinda, Subotica) kao i u inostranstvu (Italija, Mađarska, Nemačka, Poljaska, Španija, Bugarska, Makedonija, Švajcarska, Izrael).
Zapažene koncerte ostvario je i sa Madrigalskim horom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Osnivač je i umjetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku ”Canticum novum” i dirigent hora ”Braća Baruh”.

Hor “Braća Baruh” iz Beograda, osnovan je kao Srpsko jevrejsko pjevačko društvo, ustanovljeno 1879. godine. Promijenilo je naziv u sadašnji, kao uspomenu na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svjetskog rata. Neki istraživači tvrde da se radi o najstarijem jevrejskom horu na svijetu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja vodila Ansambl širom zemalja svijeta, od Evrope do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine.

Hor “Braća Baruh” redovan je učesnik svih najvažnijih festvala ozbiljne muzike (BEMUS-a, BELEF-a, Mokranjčevih dana u Negotinu, JHS u Nišu i dr.) odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad. Na ogromnom repertoaru hora se redovno nalaze najpoznatija djela muzičke literature svjetskih autora, srpskih stvaralaca i jevrejskih kompozitora, kroz sve epohe i stilove.

Neki od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umjetničke muzike bile su na čelu hora “Braća Baruh” medju njima su S. S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić, B. Pascan, A. Vujic, D. Savić i dr.

Među najistaknutijim vokalnim solistima koji su sudjelovali na koncertima hora pažnju zavređuju imena A.Marinkovića, B.Cvejića, Brede Kalef, Dj.Cakarević, te u novije vrijeme Jadranka Jovanović, Slavoljuba Kocića, Živojina Ćirica i ostali.

Hor je učestvovao u nizu TV i radio emisija, snimajući za trajne zapise u zemlji i inostranstvu.
Za PGP RTS hor “Braća Baruh” je snimio dvije LP ploče i jedan CD, sa jevrejskom sinagogalnom i tradicionalnom muzikom.

Program

 

Marc Mavry
Shuvi, Shuvi

Max Janowsky
Ahavat O’Lam
Avinu Malkeinu

M. Gebirtig
Es Brent

Louis Lewandowsky
Enosh (psalm 103)

Louis Lewandowsky
Kadish

Kamenko Berić
Sefardske pesme
Scalerica de oro
Adio Querida
En la mar

Rafilo Blam
Joshev b’seter

Arie Levanon
Ose shalom

Meir Finkelstein
L’ Dor Va Dor

Louis Lewandowsky
Psalm 150

***

Stefanos Eftimijadis
Karaguna

Konstantin Babić
Žablja idila

S. S. Mokranjac
IX Rukovet

Giuseppe Verdi
Nabuko – Hor Jevreja

Daniel Faktori, arr
Hava Nagila

Joshua Jacobson:

Ani ve ata

Der Rebbe

Ocho kandelikas

Aleksandar Vujić – Urukumbuzi song

Hey harmonica ; Maym, Maym

Rad halaila; Zemer lakh

Simona mi Dimona