NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje knjige “Politički život u Crnoj Gori”

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 

 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuje predstavljanje knjige

 

POLITIČKI ŽIVOT U CRNOJ GORI
1929-1941

autora

akademika Šerba RASTODERA

 

 

Učestvuju:

akademik Đorđe BOROZAN,
prof. dr Milan POPOVIĆ,
dr Novak ADŽIĆ,
Atvija KEROVIĆ i
autor

Medijator: Vesna ŠOŠKIĆ

 

U Predgovoru knjige akademik Rastoder, između ostalog, kaže:
U našoj istoriografiji postoji relativno malo radova posvećenih problemu proučavanja djelatnosti građanskih stranaka u Kraljevini Jugoslaviji poslije 1929. godine. Ova činjenica nije ni malo slučajna i posljedica je, prije svega, stanja arhivske građe koja se odnosi na ovu problematiku, shvatanja smisla, značaja i svrsishodnosti njihovog proučavanja, kao i drugih elemenata koji proizlaze iz okvira shvatanja usmjeravane naučne znatiželje.
Tragovi djelatnosti pojedinih građanskih stranaka iz ovog perioda brisani su djelimično u kontinuitetu njihovog djelovanja, dijelom su uništavani u vihoru ratnih razaranja, a ne malim dijelom uništavani su svjesnom ideološkom zastranjenošću neposredno poslije rata.

Vrijeme uoči Drugog svjetskog rata u istoriografiji je najčešće prisutno kao pojavni oblik procesa koji će u jednom društvenom sukobu kakav je rat izbiti na površinu, a daleko manje je prisutno u kontekstu organski povezane društvene suprotnosti sa svim specifičnostima i karakteristikama tog vremena gdje se neumitna istorijska promjenljivost doživljava ne kao izvor već kao uslov određene pojave.

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

četvrtak, 3. decembra 2015.godine, u 19h