NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje knjige “Predreferendumski razgovori” Borislava Jovanovića

 

Da je vjecna Crna Gora

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 
 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“

 

organizuje predstavljanje knjige

Predreferendumski razgovori

 

autora

Borislava JOVANOVIĆA

 

 

 

Učestvuju:

Ilija Despotović, novinar i publicista

mr Željko  RUTOVIĆ, teoretičar medija

Dragoljub BULATOVIĆ, direktor izdanja i

autor

 

 

BORISLAV JOVANOVIĆ crnogorski pisac, pjesnik, esejist i književni kritičar. Rođen je 1941. u selu Gradac kod Danilovgrada. Završio Filološki fakultet u Beogradu. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Crnogorskog P.E.N. centra. Predsjednik je Ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu. Bio je dugogodišnji novinar Pobjede.

Književno-kritičke tekstove, prikaze, eseje i članke objavljivao je u Pobjedi, Crnogorskom književnom listu, Vijestima, i časopisima Ars, Plima, Matica. Ključni dio svog književno-kritičkog rada posvetio je tumačenju i promociji Nove crnogorske književnosti, odnosno, literaturi koja je nastajala devedesetih godina prošlog i početkom ovog vijeka. Paralelno je predstavljao i sve bitne knjige iz novije crnogorske istoriografije, kulturografije i publicistike.

Najveći dio njegovih tekstova objavljen je u književno-esejističkoj trilogiji Libroskopija (2002), Crnogorski književni urbanitet (2005), Svemoderna Montenegrina (2010). Sastavni dio ove tematike je i Nova crnogorska književnost (2010).

Dobitnik je nagrade Risto Ratković 2006. godine za zbirku pjesama Kenotaf. Dodijeljena mu je i nagrada Limskih večeri poezije. Dobitnik je i Priznanja za doprinos razvoju crnogorske književnosti za đecu i najmlađe. Nagradu Božo Bulatović, za životno djelo, dobio je 2015. godine. Nagradu Udruženja novinara Crne Gore Boško Pušonjić dobio je 1989. godine.

Predreferendumski razgovori je knjiga intervjua sa ličnostima iz crnogorskog kulturnog, političkog, naučnog i književnog života koje su svojim javnim djelovanjem obilježile, prelomnu epohu crnogorske istorije poslije raspada SFRJ. Ovdje su sabrana promišljanja onih ljudi koji su od prvog dana jugoslovenske krize, ulažući cio svoj moralni i intelektualni napor, stali na stranu istorijske, nacionalne, i milenijumske crnogorske državotvorne pravde.

 

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

četvrtak, 9. juna 2016.godine, u 20h