Nikšić – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Niksic - Scena 213 - 3

 

Nakon ljetnje pauze Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti u Nikšiću, u četvrtak, 25. septembra  sa početkom u 20 časova na Sceni 213.

Na koncertu kojim će biti otvoren „IX Nikšić Guitar festival“ orkestar će pod upravom dirigenta Radovana Papovića izvesti: Koncert za gitaru i orkestar u D-duru – Maria Kastelnuova-Tedeska, kao i Simfoniju br.40 u g-molu – Volfganga Amadeusa Mocarta.

Solističku dionicu u Koncertu za gitaru će tumačiti hrvatski gitarista Antun Iveković, pobjednik prošlogodišnjeg Nikšić guitar festivala.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

RADOVAN PAPOVIĆ je diplomirao dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Više od dvije decenije vodio je Simfonijski i kamerni orkestar RTV Crne Gore, a uporedo sa tim i hor Stanko Dragojević u Podgorici.

Od 1980. godine bio je angažovan na Muzičkoj akademiji u Podgorici (Cetinju) gdje je formirao i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije. Sa ovim ansamblom je na saveznim festivalima i takmičenjima studenata muzičkih akademija osvajao prve nagrade a imao je i zapažen nastup na Međunarodnom takmičenju horova u Klivlendu (Engleska).

Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

ANTUN IVEKOVIĆ (Zagreb, 1992), studirao je gitaru na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Istvana Römera. Za uspjehe u akademskoj godini 2010/2011 dodijeljena mu je Dekanova nagrada Muzičke akademije u Zagrebu.

Na državnim takmičenjima učenika i studenata osvajao je brojne nagrade kao i prvu nagradu na međunarodnim takmičenjima „Nikšić Guitar Festival“ i „Fernando Sor“ (u Rimu) na kojem je, takođe osvojio i posebnu nagradu „Carla Minen“ za najbolju interpretaciju kompozicije Fernanda Sora.

Pored solističke karijere uspiješno se bavi kamernim muziciranjem, član je Zagrebačkog akademskog gitarističkog kvarteta s kojim je osvojio prvu nagradu na takmičenju „Enrico Mercatalli“ u Goriciji.