Nikšić – Promocija romana “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića

 

Opstina Niksic

Da je vjecna Crna Gora

 
 

JU Narodna biblioteka Nikšić, u petak, 27. maja 2016. godine, u 20h, u Gradskoj kući, organizuje promociju romana “Drugoga sunca luče” autora Miraša Martinovića. Razgovor sa književnikom će voditi Renata Bulajić, direktorica Biblioteke. Odlomke iz romana će čitati mr Ana Pejović.

 

Gradska kuca Niksic

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na ex Yu i širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: Putevi Prevalisa (objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro,  u prevodu Silvia Ferarria, a nekolikiko priča iz te knjige prvedeno je na hebrejski jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon), Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hravtske, u režiji Slobodana Milatovića. Izdvačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010.godine roman na albanskom jeziku.

Miras Martinovic - 2015 - 1Snovi u Doklei je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi…
Vladimir i Kosarapeta je knjiga ovog ciklusa.

Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Posljednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.
U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji, za koju je dobio književnu nagradu “Lazar Vučković”. Nevidljivi ljetopis (objavljen 2010.) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje i Govor vjekova.

Roman Posljednji Eshilov dan objaviće poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.

Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi.

***

Romana Drugog sunca luce - naslovnaPripremajući novi roman posvećen Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, Miraš Martinović je kazao da je strpljivo iščitavao, čak i prepisivao 1800 Njegoševih pisama,  knjige o Njegošu i Njegoševa djela, i još četiri godine  intenzivno pisao, nekoliko varijanti knjige “Drugoga sunca luče”,  koja konačno nije istorijski roman, niti biografija o Njegošu, već neka vrsta imaginarne biografije o nepoznatom ili malo poznatom Njegošu.

 – Trebalo je dubinski spoznati Njegoša, a prije toga je bio neminovan prolazak  kroz antiku, kroz crnogorsku istoriju, spoznati crnogorsko biće koje ga je iznjedrilo, učinilo posebnim. Stvarno pisanje knjige je otpočelo jednog proljeća u Prčanju. Čitajući djelove iz Testamenta, izvila se neka iskra, i ja sam se konektovao na neki dublji fon i tok. Čuo sam Njegošev glas i slijedio ga dok sam pisao. Kada sve sagledam, nepogriješivo me vodio neki nepoznati arhitekta koji je konstruisao ovu književnu građevinu. Bio je to Njegošev nepotrošivi duh koji vlada Crnom Gorom i Crnogorcima, i danas je jednako kao i onda. Pretvoren u paradigmu koja ima vječna značenja – rekao je Martinović.