“Noć muzeja”

 

19. maj 2012.
Centar savremene umjetnosti , 21h. i
 Šoping mol Delta City, 19h.

 

 “Noć muzeja”

 

U subotu, 19. maja povodom obilježavanja Noći muzeja, Centar savremene umjetnosti Crne Gore organizuje više programa u svojim izložbenim prostorima kao i u prostoru šoping mola Delta City.
Programi u objektima Centra savremene umjetnosti počinju u 21 čas.

U Dvorcu Petrovića na Kruševcu predstavljena je nova stalna postavka koja prikazuje umjetnost Afrike, Azije, Latinske Amerike a može se pogledati i soba Dada Đurića u kojoj se nalaze njegova djela i u kojoj publika može pogledati i dva dokumentarna filma o ovom velikom umjetniku.

U galeriji „Centar“ publika može pogledati izložbu „Crtež u slovenačkom stripu“. Ova izložba prikazuje razvoj slovenačkog stripa od njegovih početaka 1905. do danas. Na izložbi su predstavljeni radovi 25 strip autora koji pokazuju da je strip sastavni je dio pop kulture u svim sredinama i da ima ogroman komunikativni potencijal.

U Perjaničkom domu i parku na Kruševcu biće organizovan program „Night Walk”. Ovaj prostor će biti ispunjen multimedijalnim radovima savremenih umjetnika različitih umjetničkih disciplina. Svojim radovima će se predstaviti: Dušanka Seratlić, Lidija Rabrenović, Milovan Novaković, Vlatka Vujošević, Anastasija Kostić, Tijana Vujović, Petar Vujović, Dušan Tomić, Brigita Antoni, Aleksandar Ostojić i Alver Menišić.

Od 22 sata u prostoru parka na Kruševcu publika će moći da prisustvuje muzičkom performansu alternativnog benda „Pleme“.

Iste večeri, sa početkom u 19 časova u šoping molu Delta City u Podgorici biće otvorena izložba umjetničkih instalacija na temu „Shopping“.

Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Delta City su krajem prošle godine raspisali Konkurs za umjetničku instalaciju na temu SHOPPING. Koncept za projekat je osmislila kustoskinja Centra Anita Ćulafić. Pravo učešća imali su svi umjetnici iz Crne Gore koji rade u novim medijima i bave se eksperimentalnim formama.

Na konkurs se prijavilo 15 autora. Komisija sastavljena od kustosa Centra savremene umjetnosti Crne Gore i menadžmenta Delta City-ja odabrala je radove sljedećih umjetnika: Ana Miljkovac, Ivanka Vana Prelević, Jelena Đukanović, Blažo Kovačević i Natalija Mijatović, Nada Kažić, Sreten Sošić i Slavko Lekić.

Realizaciju njihovih instalacija, koje će biti izložene u šoping-molu povodom manifestacije Noć muzeja 19. maja, omogućila je Delta City.

Izložbu će otvoriti Ljiljana Karadžić, umjetnička direktorka Centra savremene umjetnosti Crne Gore a nakon toga će biti dodijeljene dvije nagrade: Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore – dodjela termina za samostalnu izložbu u 2012/13. godini i novčana nagrada Delta City-ja u iznosu od 1000 eura.