„Očevi su grad(ili)“ na Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu

 

 

Predstava „Očevi su grad(ili)“, čiji koncept i režiju potpisuje Boris Liješević, biće izvedena u ponedjeljak,  9. juna na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh, u okviru 38. Dana satire Fadila Hadžića u Zagrebu.

Predstava Ocevi su gradiliNa festivalu  koji traje od 3. do 21. juna, biće izvedeno ukupno trinaest predstava, sedam hrvatskih i šest iz regiona. Selektorka Festivala Mani Gotovac, navela je da ovogodišnje izdanje Dana satire čine predstave čije je središte interesa, kritika porodičnog, društvenog i političkog života. Predstava “Očevi su grad(ili)” Crnogorskog narodnog pozorišta je dokumentarna kritika ljudske pohlepe koja se do krajnjih granica koristi vlastitim, autentičnim prostorom i vremenom, a izvedena je u žanru političkog kabarea, navela je Gotovac u selektorskom obrazloženju.

Na 39. Danima satire Fadila Hadžića učestvuje Satiričko kazalište Kerempuh sa komadom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u režiji Vinka Brešana, Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom “Hamlet” Olivera Frlića, Kazalište Tvornica lutaka iz Zagreba sa predstavom “Pasivni otpor” reditelja Maria Kovača, Pozorište Boško Buha iz Beograda sa “Gospođom ministarkom” rediteljke Tatjane Mandić Rigonat, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz sa mjuziklom “West side story” koji je režirao Viktor Nagy, CNP sa autorskim projektom Borisa Liješevića “Očevi su grad(ili)”, Hrvatsko narodno kazalište Split sa predstavom “Libreto” u režiji Saše Broz, Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane sa komadom “Boris, Milena, Radko” reditelja Dušana Jovanovića, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa predstavom “Unosno mesto” , u režiji Egona Savina, Prešernovo gledališče iz Kranja i Mestno gledališče Ptuj sa predstavom “Mrtvac dolazi po dragu”, reditelja Jerneja Lorencija, Teatar Rugantino iz Zagreba sa autorskim projektom Mirana Kurspahića “Thiscasting”, Akademija dramske umjetnosti sveučilišta u Zagrebu sa predstavom “Tartuf” u režiji Krešimira Dolenčića i Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina sa predstavom “Ružni”, u režiji Jerneja Kobala.

Dramaturškinja predstave „Očevi su grad(ili)“ je Stela Mišković, saradnik na tekstu Milena Lubarda Marojević, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimografkinja Ivanka Vana Prelević. U predstavi igraju: Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.