Održano veče posvećeno stvaralaštvu u Matici crnogorskoj Ogranak Herceg Novi

 

Matica crnogorska 2

 
 

U subotu, 14. novembra 2015. godine, Matica crnogorska Ogranak Herceg Novi, organizovala je veče RETROSPEKTIVA I PERSPEKTIVA STVARALAŠTVA U MATICI CRNOGORSKOJ OGRANAK HERCEG NOVI.

 

Matica crnogorska - Herceg Novi - 1

 

Na početku večeri prisutni su minutom ćutanja odali počast članovima Matice crnogorske, uvažnim građanima Herceg Novog a nedavno preminulim: Išu Pušiću i Vanji Božoviću, kao i žrtvama bezumnog terorizma u događajima u Parizu.

 

Matica crnogorska - Herceg Novi - 2

 

U ime Matice crnogorske Ogranak Herceg Novi prisutne je pozdravila Marija Čolpa i u prigodnom govoru između ostalog kazala sljedeće:
“Moram vam reći, da nije bilo lako raditi sve ove događaje u Matici crnogorskoj. Nekada smo na prste od ruku brojali posjete, a nekad se nije moglo ući kroz vrata od desetina ljudi… To nije zavisilo od programa, već od sposobnosti, od umješnosti da rasteretite ljude od njima ne milog prefiksa – crnogorski. Do današnjeg dana mi takvo promišljanje ne ide u glavu. Naprosto ne razumijem i gotovo!
Imam potrebu da galamim da volim svoj grad i da ne želim otići u neki drugi. Voljela bih da svi znaju da je Herceg Novi kroz vjekove multi-kulturalan, multi-konfesonalan, multi-etnički, da su ljudi blagi i dobrodušni, da prihvatamo „ljude sa strane“ (tako se kaže u Novom), da nismo divlji i da možemo biti još bolji”.

Marija Čolpa je istakla da nije zadovoljna ostvarenim nivoom saradnje sa prethodnim rukovodstvom lokalne samouprave i da se nada da će sa novom vlašću na lokalnom nivou, taj nivo biti znatno veći. U završnom dijelu obraćanja je kazala: “I za kraj, zamoliću Vas da u ovom gradu, u Crnoj Gori, jedinoj državi koju imamo, budete razumni i tolerantni. Moramo se držati jedni drugih i kovati svoju sreću”.

 

Matica crnogorska - Herceg Novi - 3