Okrugli sto i predstava “Grk Zorba”

 

JU»Grad teatar» Budva

 

Najava programa za 31. jul


U nedjelju, 31. jula sa početkom u 10 časova u crkvi Santa Marija u Starom gradu, povodom 25. godina održavanja festivala „Grad teatar“ održaće se okrugli sto sa temom „Grad teatar-proizvod kulture, dio civilizacijskog identiteta“.

Okrugli sto ima za cilj da utvrdi kulturni doprinos ovog festivala civilizacijskom identitetu zemlje i okruženja, ali i da iznađe nove moduse i tendencije u budućem razvoju jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovoga prostora.

Na okruglom stolu će govoriti: Rahim Burhan, Jovan Ćirilov, Branislava Liješević, Janko Ljumović, Mirjana Maslovar, Dušan Pernat, Ljubiša Ristić, Nebojša Romčević i Velibor Zolak. Učesnike će pozdraviti Merin Smailagić, direktor JU „Grad teatar”, a moderator je Milena Lubarda Marojević, zamjenica direktora JU „Grad teatar”.

Okrugli sto je otovoren za javnost.

 

Sa početkom u 22 časa u nedjelju 31. jula na sceni na Svetom Stefanu će se održati druga repriza 3. ovogodišnje koprodukcije „Grada teatra”, mjuzikl „Grk Zorba” nastao po literarnom predlošku poznatog Kazancakisovog romana, a u adaptaciji i režiji Mihaila Vukobratovića.

Vukobratović o radu na ovom komadu kaže: Dramatizacija romana Nikosa Kazancakisa čiji naslov glasi „Doživljaji Grka Zorbe“ koju je uradio  Predrag Perišić,  dovoljna je inspiracija i ubedljiv povod za scensku analizu ove priče. Ima međutim nečeg neobičnog u ličnosti tog junaka koji nije sitni prevarant, igrač na malom prostoru ili neko ko vreba priliku da se okoristi. Zorba je junak širokog poteza, on u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može uploviti u mirnu luku, on je umetnik života koji je u stanju da, kada ga ponese emocija, i sebe iznenadi. U našoj priči Zorba jeste neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale. Šta više on bez njih nije moguć. Zorbin saputnik Džejson (Jason), slično svom imenjaku iz davnih dana, ima tu sreću da mu u potrazi za zlatnim runom, u tom nemogućem poduhvatu  društvo pravi Zorba, baš kao što Beatris može računati na Zorbinu velokodušnost i umreti srećna. Svi oni: i lepa udovica Marija,  brižni Kiros i blagorodni Angel ali i nesrećno zaljubljeni Stavros, ostrvljani i monasi, svi zajedno tvore jedan izolovani prostor u kome vladaju neobični zakoni i običaji koji su verovatno nastali mešanjem vrelog mediteranskog  sunca, usamljenosti i želje za svetom koja se možda može ostvariti pesmom i igrom. Na pustoj plaži.

Dramatizaciju originalnog teksta je uradio Predrag Perišić, tekstove pjesama Slobodan Obradović, umetnički saradnik je Željko Jovanović, scenograf je Magdalena Vlajić, kostimograf Emilija Kovačević, koreograf Snežana Zablaćanski, aranžer i dirigent Vojkan Borisavljević, adaptaciju i režiju Mihailo Vukobratović.

ULOGE: Desimir Stanojević, Slobodan Stefanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Jovičić, Vladan Savić, Danijel Korša, Milan Antonić, Vesna Paštrović i Marina Aleksić. Učestvuju i balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama

Predstava je na repertoaru i 1. i 2. avgusta.