“Onda igrajte sada”

 

03. decembar 2011.
Podgorica, CNP

 

Programi savremenog francuskog plesa
“Onda igrajte sada”

 

 

U subotu 3. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu biće organizovani programi savremenog francuskog plesa pod nazivom „Onda igrajte sada“, koje CNP realizuje u saradnji sa Francuskim institututom iz Podgorice.

Od 9 do 11 sati u CNP-u će biti organizovana plesna radionica za profesionalne plesače i učenike plesa,  koju vodi francuski koreograf Jival Pik (Yuval Pick). U 18 sati na Sceni Studio biće prikazane četiri Lafontenove basne u adaptaciji četiri francuska koreografa:  ”Čaplja”, “Hrast i Trska”, “Cvrčak i Mrav”, “Gradski miš i seoski miš”.

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izveden balet „Score“, koreografa Jivala Pika, uz pratnju Nacionalnog koreografskog centra iz Rije la Pap. Izvođači baleta su Lazare Huet, Anna Massoni i Antoine Roux – Briffaud, autor muzike Bertrand Lariieu.

Jival Pik je završio Bat Dor Dance School u Tel Avivu, a nakon toga stekao bogato iskustvo izvođača uz plesnu grupu Batsheva, Balet Opere u Lionu i koreografe T.Saarinen, R.Malliphant i C.Carlson. Jival Pik osniva 2002. grupu « The Guests » u Lionu. Kao nezavisni koreograf, stvara komade za Nacionalni koreografski centar iz Rubea i Lorenski balet, za Addmi u Montrealu, Juniorski balet u Ženevi, Tanz Studio Project Palucca u Drezdenu itd. U februaru 2011. postaje direktor Nacionalnog koreografskog centra u Rije – la – Pap.

Sophie Lesort o baletu “Score” je napisala: “Jival Pik se vratio u svoju zemlju Izrael, da bi udahnuo ambijent, pokupio djeliće zvukova, snimio svjedočanstva, pjesme. Kada je završio to prikupljanje  montirano kao kaleidoskop,napravio je ritmičnu koreografiju koja oslikava mozaik jednog naroda pod velikim pritiskom. Pomamni ples koreografa kao da nagriza život. U toj blistavoj i potresnoj priči ima ljubavi, rata, naglosti i straha. Jezik Jival Pika je prepuni vrtlog. Koristi taktove, lomi ih i vezuje uz razuzdanu slobodu i tako otkriva emocije sa estetskim pokretima koje goni do krajnjih granica. Tri plesača posjeduju izuzetnu tehniku jer ne samo da im koreograf nameće neobuzdan ritam već zahtijeva od njih dramatičnu napetost koje oni savršeno izvode. Ne izlazimo netaknuti iz te potrage za identitetom, ovaj komad predstavlja realnost jednog naroda spremnog na sve da bi preživio. »

 

VIŠE O PROGRAMU U CNP MOŽETE VIĐETI
AKO KLIKNETE NA LINK