Opera Gala

 

06.06.2011.

Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert:

Opera Gala

 

U ponedjeljak,  6. juna na Velikoj sceni CNP-a sa početkom u 20 časova će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar. Na koncertu pod nazivom Opera Gala biće izvedene arije iz popularnih opera.

Pod dirigentskom upravom Alekseja Šatskog u prvom dijelu koncerta publika će moći da čuje numere iz crnogorske nacionalne opere Balkanska carica (D.S.S. Đorđa), dok će u drugom dijelu biti izvedene arije iz popularnih opera: Figarova ženidba, Čarobna frula (V. A. Mocarta), Mjesečarka (V. Belinija), Seosko viteštvo ( P. Maskanjija), Svraka kradljivica,  Seviljski berberin (Đ. Rosinija) i Ljubavni napitak  (G. Donicetija).

Kao solisti će nastupiti   Vedrana Šimić (sopran), Dejan Maksimović (tenor) i Ivica Šarić (bas).

 

Vedrana Šimić, sopran, rođena je u Tuzli  (Bosna i Hercegovina). Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2003. u klasi prof. Mire Zidarić Orešković. U zagrebačkoj, riječkoj i sarajevskoj Operi ostvarila je preko 10 glavnih uloga iz repertoara dramskog soprana.

Dobitnica je nagrade “Štefanija Lenković” HNK Zajc u Rijeci za najbolje ostvarenu žensku ulogu u operskom programu Kazališta u sezonama 2008/2009. i 2009/2010. Kao solistkinja nastupala je sa Beogradskom, Sarajevskom i Riječkom Filharmonijom, kao i Simfonijskim orkestrom HRT-a.

 

Ivica Šarić je visoko školovanje iz oblasti muzike  završio u Sarajevu. Godine 1974. se pridružio Operi Nacionanog teatra u Sarajevu, igrajući  manje repertoarske uloge. 1975. započeo je studije solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje je diplomirao u klasi Brune Špiler. Sa repertoarom koji uključuje pedesetak uloga, stalni je gost operskih kuća u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Ljubljani, Mariboru i Skoplju. Nastupao je u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Kanadi, Češkoj, Turskoj i Sjedinjenim državama. Učesnik je mnogobrojih muzičkih festivala: Oderso – Italija, Leoben – Austrija, Festival Ljubljana – Slovenija, Dubrovačke ljetnje igre, Splitsko ljeto, Zagrebački ljetnji festival, Varaždinske barokne večeri, Pulsko ljeto – Hrvatska… Kao tumač basovskih dionica u u velikim vokalno-instrumentalnim djelima, redovno nastupa sa simfonijskim orkestrima u svojoj zemlji i inostranstvu. Njegova bogata diskografija uključuje veliki broj audio i video izdanja i snimaka. Učestvovao je u praizvedbi prve crnogorske nacionalne opere“Balkanska carica“ tumačeći ulogu Ivan-bega Crnojevića.

Za  umjetničke zasluge 1992. nagrađen je nagradom „6. April“ grada Sarajeva.

Aktivan je i u političkom životu BiH. Trenutno obavlja funkciju Ministra kulture i sporta kantona Sarajevo.

 

Dejan Maksimović, tenor, diplomirao je na FMU u Beogradu. Operski debi je imao na prvoj godini studija u naslovnoj ulozi opere Bastijen i Bastijena u produkciji Teatra Reks. Tokom studija je postao član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu i debitovao u ulozi Grofa Almavive (Seviljski berberin) 1996. godine. Od tada je tumačio brojne uloge: Princa Ramira (Pepeljuga), Lenskog (Evgenije Onjegin), Vojvodu od Mantove (Rigoleto), Rodolfa (Boemi), Fausta, Tamina (Čarobna frula), Nemorina (Ljubavni napitak), Alfreda (Travijata), Don Otavija (Don Đovani), Pinkertona (Madam Baterflaj), Ernesta (Don Paskvale) i Vertera (Verter). Bio je gost solista orkestara Beogradske i Makedonske filharmonije, Simfonijskog orkestra Vojvodine, Rimskog simfonijskog orkestra, simfonijskih orkestara RTV Srbije i Slovenije.

U sezoni 2005/2006 tumačio je ulogu Princa u zajedničkoj produkciji Cankarjevog doma i Ljubljanske opere Zaljubljen u tri narandže Sergeja Prokofjeva i učestvovao u projektu Arhitektura tišine (Mocartov Rekvijem) Opera Ljubljane i Maribora.

Gostovao je u Mađarskoj, Grčkoj, Kini, Italiji, Sloveniji.