“Otelo” i “Adio kauboju”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 12. 08. 2011. godine

 

 

Najava izmjene programa 25., jubilarnog, “Grada teatra” za subotu 13. i nedjelju 14. avgusta

 

 

U subotu, 13. avgusta i nedjelju 14. avgusta sa početkom u 22 časa na sceni između crkava će biti izvedena plesna predstava „Otelo“, koprodukcija „Grada teatra“ iz 2010. godine sa BITEF-om iz Beograda. Predstava je inspirisana istoimenim Šekspirovim tekstom, a koreografiju su radili Maša Kolar i Zoran Marković.

Nakon prošlogodišnje premijere mediji su zabilježili: „Scene ljubavi, potpunog telesnog i duhovnog pripadanja, smeštene na sceni između mora i starih zidina, delovale su lirski i impresivno, što je publika nagradila ovacijama i aplauzom.“ Drugi izvod iz kritike je glasio: „Zadovoljstvo je pratiti način na koji autori i izvođači svoje likove, jednim pročišćenim, minucioznim koreografsko-scenskim postupkom, transponuju u igrački izraz.“

Maša Kolar, jedan od autora koreografije, o radu na ovom komadu je rekla: U slučaju tragedije Otela, jednog od bezvremenskih, uvijek aktuelnih Šekspirovih dijela bilo nam je već na samom početku stvaranja tog baleta sa igračima „Bitef Dance Company“ jasno da ćemo akcenat staviti na aspekt sumnji, ljubomore, strasti ali i izvesne nježnosti u  muško-ženskom odnosu (Otelo – Dezdemona). Sva ta izvučena simbolika zamišljena je da se dogodi na partiju – žurci, savremenoj – sadašnjoj sceni plesnog teatra. Upoznajući sjajne igrače i saradnike koreografija se razbuktala i izmakla našoj kontroli zato je taj balet postao balet svojih igrača a ne nas autora.“

U predstavi igraju igrači „Bitef dens kompanije“: NIKOLA TOMAŠEVIĆ, STRAHINJA LACKOVIĆ,  MILOŠ ISAILOVIĆ,  MILOŠ KECMAN, TAMARA IVANOVIĆ,  MILICA JEVIĆ i  ANA IGNJATOVIĆ-ZAGORAC.

Koreografiju su uradili Zoran Marković i Maša Kolar, muzika koja se koristi Koncert 98 Lajka Feliksa, i Trioon Vol II, Vrioon; Xerrox Vol II, Halioda Sakamota i Alva Nota. Scenografiju i kostim je uradila Angelina Atlagić, asistent scenografa i kostimograf je Filip Jevtić, za dizajn svjetla je zadužen Blagoje Stojiljković, a baletski pedagog Marija Janković.

 

U nedjelju, 14. avgusta, u uobičajenom terminu od 21 čas, nastavlja se i književni program na Trgu pjesnika nastupom Olje Savičević Ivančević, književnice iz Hrvatske, koja predstavlja svoj roman „Adio, kauboju“.

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974), autorica je nekoliko pjesničkih zbirki, knjige priča „Nasmijati psa“ (2006) i romana „Adio kauboju“ (2010). Za rukopis „Nasmijati psa“ nagrađena je „Prozakom“, dobitnica je prve nagrade „Ranko Marinković“ Večernjeg lista za kratku priču te nagrade „Kiklop“ za najbolju zbirku poezije „Kućna pravila“ (2007). Roman „Adio kauboju“ nagrađen je nagradom T-portala za najbolji  roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost „Jure Kaštelan“. Poezija i proza ove autorice prevedene su na dvadestak svjetskih jezika. Knjige su joj prevedene i objavljene u Njemačkoj, Mađarskoj, Makedoniji i Srbiji. Uvrštavana u domaće i strane izbore i antologije. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.

Kritika je o romanu zapisala: “Adio kauboju” je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeriju i Anđelu s usnom harmonikom – jasno je, nalazimo se u srcu vesterna – tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mejlovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno video…
Roman je ispričan kroz poetske fragmente iznimne gustoće, skakućući u vremenu i prostoru i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem.  U ovom romanu su se sreli Majkl Ondatje i Serđa leonea, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Enjo Morikone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora… A tako je i danas.”

Sa autorkom razgovor vodi Lidija Kusovac, urednica izdavačke kuće SamizdatB92, jednog od izdavača romana.