Otvaranje 26. festivala “Grad teatar” Budva

 

 

U petak 15. juna sa početkom u 21.30 h na trgu ispred Starog grada u Budvi biće otvoren 26. festival “Grad teatar”.

Već više od četvrt vijeka ovaj festival oživljava mediteranski duh Budve, i svaki od njenih trgova i pjaceta, ali i dijelova izvan starogradskog jezgra, pretvara u scenu na otvorenom na kojoj i posjetilac, ali i slučajni prolaznik, postaju svjedoci i učesnici umjetničkog čina.

Zamišljen kao presjek savremenih ostvarenja pozorišnog, likovnog, muzičkog i književnog stvaralaštva, “Grad teatar” i dalje kvalitetom programa potvrđuje svoj renome ne samo kao domaćin brojnim trupama i stvaraocima zemlje, regiona i inostranstva, već i kvalitetom produkcijske djelatnosti kojom preispituje autentično kulturno-istorijsko naslijeđe Budve i Crne Gore, i njegovo implementiranje u savremene modele umjetničkog djelovanja.

Povodom otvaranja ovogodišnjeg festivala urađen je posebni baletski koncert namijenjen za ovu priliku pod nazivom “Život je igra” baletskog studija “Ašhen Ataljanc” iz Beograda, tokom koga će se predstaviti renomirani baletski igrači regiona. U izvođenju nekih od najpoznatijih epizoda velikih baleta publika će imati jedinstveniu priliku da uživa u izvođenjima Ašhen Ataljanc, Milana Rusa, Dejana Kolarova, Ane Pavlović, Jovice Begojeva i Tamare Ivanović.

 

 

Već 16. juna sa početkom u 22 časa na sceni između crkava održaće se prva ovogodišnja premijera iz ciklusa komedije Karla Goldonija, “Krčmarica Mirandolina”, u režiji Juga Radovojevića, u kojoj igraju: Igor Đorđević, Marija Vicković, Dražen Mikulić i dr. Koprodukcija se radi u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan Pl. Zajc iz Rijeke.

Reprize su na programu 17, 18. i 19. juna.

 

 

Pres služba “Grada teatra”