Ovoga niđe nema

 

12.novembar 2011.
Cetinje, Hotel “Grand”, 21h.

 

P     r     o     m     o     c     i     j     a

Vesko S. PEJOVIĆ

“OVOGA NIĐE NEMA”,
Cetinjski humor

 

Povodom 13. novembraDana Prijestonice Cetinje, PRIJESTONICA CETINJE I MATICA CRNOGORSKA/OGRANAK CETINJE, srdačno Vas pozivaju da prisustvujete promociji knjige  Veska S. PejovićaOVOGA NIĐE NEMA“,/CETINJSKI HUMOR – treće, izmijenjeno i dopunjeno izdanje,  KONGRESNA SALA HOTELA „GRAND“,  subota – 12. novembar 2011. u 21 h

 

U programu će učestvovati:

-Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice,

-Aleksandar Gavranić,  student spec. studija glume (FDU, Cetinje)

-Ana Vučković, Gordana Mićunović, Petar Novaković, Miloš Pejović i Momčilo Otašević | studenti III godine glume (FDU, Cetinje)

-Dijana Lompar (flauta), Ljubica Tomašević (violina) i Tijana Kovačević (harmonika), studentkinje specijalistickih studija na Muzičkoj akademiji – Cetinje, i

-Lola Milošević sa prijateljima

SCENARIO – Vesko S. Pejović | autor knjige

REŽIJA – Milutin Daka Darić | student III godine Filmske i TV režije FDU, Cetinje

 

RIJEČ REDITELJA:

Kada je riječ o Cetinju, ono što, između ostalog, karakteriše nevjerovatni duh ovoga grada je, svakako, nezaobilazni cetinjski humor. Njime su se bavili mnogi autori, štiteći ga od zaborava, a, na izuzetno prefinjeni način, opisao ga je i ilustrovao autentičnim fotografijama Vesko  Pejović u svojoj novoj knjizi “Ovoga niđe nema”- cetinjski humor. Povodom obilježavanja Dana Prijestonice Cetinje, organizuje se promocija trećeg, izmijenjenog i dopunjenog izdanja, na kojem je, uz prethodna dva izdanja, rađeno punih deset godina.

Upravo zahvaljujući ovoj promociji, želeći da, kroz svoj doprinos dam prezentaciji ove knjige i cetinjskom humoru dimenziju više, da ga izdvojim od pukog prepičavanja po kafanama, kunetama i interent forumima, odlučio sam da naglasim njegovu već izgrađenu dramaturšku formu i dam joj vizuelnu prezentaciju, shodno mom senzibilitetu. Uvidjevši da to odlično funkcioniše, došao sam na ideju da cetinjski humor izmjestim iz lokalnog i dam priliku široj javnosti da se upozna sa njegovim specifičnostima kroz formu teatra, dakle na način potpuno nov, kad je u pitanju ova strana cetinjskog duha.

Na tom putu pomogli su mi kolege glumci: Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Novaković, Miloš Pejović, Aleksandar Gavranić i Gordana Mićunović i majstor svijetla Dragan Sjekloća.

Projekat ima četiri petnaesto-minutne cjeline, koje će povezivati. svojom izvedbom, studenti specijalističkih studija Muzičke akademije na Cetinju: Dijana Lompar – flauta, Ljubica Tomašević – violina i Tijana Kovačević – harmonika.

Iskoristiću ovu priliku da se svima zahvalim na bezrezervnoj podršci i saradnji na ovom projektu.

Želja mi je da sljedeći korak u ovom smjeru bude ekranizacija pojedinačnih priča iz ove knjige u obliku kratke igrane forme.

 

Na sajtu  CETINJE-MOJ GRAD možete pročitati dio predgovora za knjigu “OVOGA NIĐE NEMA” koji je napisao poznati slikar DIMITRIJE POPOVIĆ. Tu je i osvrt na cetinjski humor gospodeRadovana Radonjića, Stanka Roganovića, Nenada Vukovića, Aleksandra Saše Čilikova, Marka Špadijera i Selimira Radulovića. Objavljen je i određen broj anegdota iz prethodne knjige kao i iz najnovijeg izdanja.

KLIKNITE NA LINK