“Paranoja u Podgorici”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 21. 07. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za petak, 22. jul

 

 

U petak, 22. jula 2011. u 21 časa na Trgu pjesnika će biti predstavljena knjiga „Paranoja u Podgorici“ crnogorskog pisca i publiciste Balše Brkovića.

Balša Brković je rođen 25. aprila 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, Konji jedu breskve (Pegaz, Beograd, 1985), Filip boje srebra (CDNK, Podgorica, 1991), Rt Svete Marije (Aurora, Zagreb, 1993), Contrapposto (Dignitas, Cetinje, 1998) i Dvojenje (DUKS, Podgorica, 2001); knjigu priča Berlinski krug (Prosveta, Beograd, 2008) i dva romana, Privatna galerija (Durieux, Zagreb, 2002), koji je doživio četiri izdanja u preko 20.000 primjeraka i Paranoja u Podgorici (Vijesti, Podgorica, 2010), apsolutni hit godine u Crnoj Gori. Roman Paranoja u Podgorici je od jula do septembra 2010. prodat u preko deset hiljada primjeraka. Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj (2007), Sloveniji (2006) i Albaniji (2007). Privatna galerija je u Monitorovoj anketi proglašena kulturnim događajem godine u Crnoj Gori 2002. godine. Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Isti roman bio je nominovan u najuži izbor (4 knjige) za prestižnu tuzlansku nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na ex-yu prostoru u 2002. godini. U anketi beogradskog “Blica”, Privatna galerija je uvrštena na listu deset najboljih postmodernističkih romana u Srbiji i Crnoj Gori. Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Početkom devedesetih godina pripadao je grupi crnogorskih intelektualaca koji su se usprotivili ratu i izolacionističkoj politici crnogorskih vlasti. Danas je urednik ART-a, kulturnog dodatka najuticajnijeg i najtiražnijeg crnogorskog dnevnog lista “Vijesti”. Po ubjeđenju je anarhista.

Vladimir Arsenić, književni kritičar E-novina, u svom osvrtu na roman je primjetio: “Novi roman Blaše Brkovića Paranoja u Podgorici (Daily press, 2010) nosi podnaslov noir iz nulte decenije. Međutim, u ovom slučaju, autor nije neiskusan ni prepotentan, on prosto ima potrebu da na naslovnicu istakne sintagmu koja se može shvatiti kao vremensko određenje ali i kao metafora svih naših nultih decenija – da smo nulifikovani kao osobe u društvima u kojima živimo – i, na neki način, ovom sintagmom čitav podnaslov uravnotežava u sebi oba glavna toka kojima se roman bavi, kao i njihovo tumačenje.”

Sa autorom na Trgu razgovor vodi Božena Jelušić.