Pariz – Zajednički Koncert umjetnika iz Crne Gore i Srbije

 

Pariz - 3

 
 

U okviru međunarodne saradnje i razmjene kulturnih projekata, a na inicijativu ambasade Crne Gore u Francuskoj, 27. marta 2015.godine,  održaće se zajednički  Koncert umjetnika iz Crne Gore i Srbije u Parizu.

Inicijativa ambasade Crne Gore u Parizu, da se organizuje ovakav zajednički projekat predstavlja izvanrednu priliku da se promovišu stvaraoci i kulturnoj javnosti Francuske približi stvaralaštvo Crne Gore i Srbije.

 

Ucesnici koncerta u Parizu

 

Pariz - 2

 
 

Lidija BizjakLidija Bizjak rođena je 1976.god. u Beogradu, počinje da uči klavir uz Zlatu Males u šestoj godini, da bi sa devetnaest diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Aleksandra Sandorova.

1995.godine primljena je, kao prva na listi, na Pariski konzervatorijum (Conservatoire National Superieur de Musique de Paris) u klasu Zaka Ruvijea. Tri godine kasnije diplomirala je sa “Prvom nagradom” iz klavira, a 1999.g. sa istim priznanjem iz kamerne muzike u klasi Morisa Burga.

Juna 2000.g. magistrirala je na FMU u Beogradu u klasi A. Sandorova, a godinu dana kasnije završava poslediplomske studije i u Parizu u klasi Zaka Ruvijea.
Laureat međunarodnog takmičenja u Dablinu maja 2000, đe dobija i nagradu za najbolje izvođenje zadatog djela, Lidija Bizjak je dobitnik i brojnih priznanja na takmičenjima u Jugoslaviji, Oktobarske nagrade grada Beograda 1987.g., kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Parizu, Katancaru, Strezi (Italija), Usti nad Labem (Česka rep.). Marta 1999.g. učestvuje na prekinutom takmičenju “Jeunesses musicales” u Beogradu kada dobija nagradu za najbolje izvođenje Prelida Milana Mihajlovica.

Imala je solističke nastupe, koncerte s orkestrom i kamernim ansamblima na prostorima bivše Jugoslavije, širom Evrope i u Sjevernoj Americi. Sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-Televizije Irske, Orkestrom iz Pikardije, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Vojske Jugoslavije, Gudačima Svetog Đorđa.
Učestvovala je na festivalima u Kolmaru, Perigor-Noaru, Kasiju, Lonu, “Juventus” u Kambreu, Midem-klasik u Kanu (Francuska), Martinu u Pragu, Prasa-Kouvu (Engleska), Lokenhausu (Austrija), Sarlotsvilu (Virdzinija). Snimala je za RTS, Radio Stutgart, Irsku RTV, radio Prag, Radio Klasik, televizije ARTE Mezzo u Francuskoj.

U toku sezone 2000/2001 nastupa na devet koncerata u okviru međunarodne turneje “Zvezde u usponu” (“Rising stars”) koja obuhvata Njujork (Karnegi Hol), London (Vigmor Hol), Bec (Muzikferajn), Amsterdam (Koncertgebau), Atinu, Keln, Brisel i Birmingem.

Posle osvajanja konkursa “Pre scene” (“Avant scene”) na Pariskom konzervatorijumu, tokom 2002.g. izvodi Ravelov koncert za lijevu ruku u sali Cite de la musique u Parizu i drugi Šopenov koncert na festivalu u Lionu (Francuska).

Sa velikim zadovoljstvom i na zapaženim koncertima svira sa Matom Bekavcem, Aleksejem Ogrincukom i sestrom Sanjom, a usavršavala se i sa umjetnicima kao sto su Marej Peraja, Leon Flajser, Ferenc Rados, Arie Vardi, Aleksandar Lonkvic, Aldo Cikolini, Kristof Rihter, Ajda Levin, Ksenija Jankovic, Irena Grafenauer.

 

Ljubisa JovanovicLJUBIŠA JOVANOVIĆ je diplomirao i magistrirao u Beogradu kod prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se  u klasi prof. Chiristian-a Larde-a u Parizu. Nosilac je “Diplome Superieur de Concertiste” na L’Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. godine. Nakon toga ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Aurele Nicolet-om, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga XX vijeka. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i u  Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Juznoj Africi, Norveškoj i Argentini.

Ljubiša Jovanović je osvojio Prvu nagradu za interpretaciju na “Internacionalnoj godišnjoj reviji kompozitora” u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, 1992. i Beogradu 1998. godine, »Zlatni Beočug«  za umjetnička dostignuća, 1992. godine, Godišnju nagradu  Udruženja muzičkih umetnika Srbije, iste godine, kao i nagradu Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte  u Beogradu 1987.,1989., 1991. i 1992. god. Dobitnik je Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.) i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.), kao i Aprilske Nagrade Grada Beograda za 2008. godinu. Nosilac je najvišeg prosvetiteljskog priznanja, Svetosavske nagrade, za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u 2009. godini.
Stalni je član “Ansambla za novu muziku” i tria “Anima”. Kontinuirano sarađuje sa pijanistom Aleksandrom Serdarom, violončelistkinjom Sandrom Belić, gitaristkinjom Verom Ogrizović… Vodio je majstorske kurseve u Njemačkoj, Argentini, Italiji, Ukrajini, Norveškoj, Kini, Južnoj Africi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Neki od najvećih flautista našeg vremena nastupali su sa Ljubišom Jovanovićem: Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 30 godina umjetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 60 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978-’88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988-’89.) i Beogradske filharmonije (1989-2004.). Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je zaposlen  od 1993. god.,  sada u zvanju redovnog profesora flaute. U istom zvanju je od 1996. godine stalni saradnik Muzičke Akademije Univerziteta Crne Gore. Od 2002. do 2009. godine je bio prodekan za umjetničko – naučni rad na FMU. Osnivač je i predsjednik Profesionalnog ansambla FMU Camerata Serbica, nastalog 2004. godine. Od 2010. godine je umjetnicki rukovodilac i dirigent ansambala “Lola klasik”.

 

Zana MarinkovicŽANA LEKIĆ je nižu i srednju muzičku školu završila u Kraljevu, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. 1997. godine upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića đe i diplomira 2000.god a magistrira 2003. sa najvišim ocjenama. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na Republičkim, Saveznim i Međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar.

Ostvarila je veliki broj resitala na koncertnim podijumima u zemlji i Regionu, predstavljajući najprije muzičku akademiju a zatim i Mladu crnogorsku umjetniučki scenu. 2000.godine nastupila je kao solista na Gradu-Teatru sa Kamernim orkestrom Getingena (Njemačka). Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista – Janos Balint – Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet-Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldtl – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska. Kao solista je nastupala na, gotovo svim, festivalima u Crnoj Gori-DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad-Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival.

2000. god. započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji najprije kao saradnik stažista, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao stručni saradnik u nastavi, da bi 2009. dobila zvanje docenta za Kamernu muziku na MA. Oktobra 2014. godine bira se u zvanje vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 2010.godine nastupa u Italiji u okviru festivala „Nei suoni dei luoghi“. Maja 2014. godine se predstavila publici u Hrvatskoj (Zagreb), a jula iste godine nastupa na Beijing Flute Festival u Pekingu, kao jedan od predstavnika Crne Gore. Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi ‘’Savo Popović’’ na Cetinju, radila je kao profesor flaute u MŠ u Bijelom Polju, ŠOSMO ‘’Vida Matjan’’ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore.

 

Pariz - 1