Pasaži iz Bara – Autorsko veče Branke Bogavac

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U okviru ovogodišnjeg Barskog ljetopisa i književnog segmenta Pasaži iz Bara, održaće se u petak, 18. jula, sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, autorsko veče posvećeno istaknutoj crnogorskoj novinarki, intervjuistkinji, književnici i publicistkinji Branki Bogavac, dobitnici prestižnog francuskog priznanja Orden viteza umjetnosti i književnosti, koje dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture. Njen sagovornik i moderator programa je poznati crnogorski pjesnik i romansijer iz Herceg Novog  Miraš Martinović, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica Festivala.

Branka Bogavac - 4Branka Bogavac je u javnosti prepoznatljiva po brojnim ekskluzivnim razgovorima sa čuvenim umjetnicima, piscima i slikarima, kao i velikim ličnostima XX vijeka. Rođena je u Virpazaru na Skadarskom jezeru;  gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Slavistiku je diplomirala na pariskoj Sorboni, gdje je i magistrirala, a potom radila kao lektor za srpskohrvatski jezik. Dvadeset godina je bila profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu, a od septembra 2004. do jula 2006. godine obavljala je, u toj svjetskoj prijestonici kulture i duhovnosti, funkciju  direktora Kulturnog centra Srbije i Crne Gore. Od 1964. godine živi na relaciji Pariz-Budva, a njen višedecenijski kulturni  angažman u Parizu veliki je doprinos povezivanju umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije sa francuskom kulturom, koju je takođe uspješno afirmisala.

U domenu literature, Branka Bogavac je  prevela pjesme Alena Boskea, Žan-Klod Renara i Mari-Kler Bankar. Objavljivala je publicističke tekstove za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše SFRJ. Do sada je publikovala devet knjiga intervjua: Razgovori u Parizu I-V (izdavač knjige iz 2008.godine je Kulturni centar Bar), Razgovori sa Dadom I-II, Slikarstvo kao neracionalna sreća (razgovori sa jugoslovenskim slikarima), Crna Gora u Parizu (razgovori i susreti sa crnogorskim umjetnicima).