“Pasaži iz Bara” – Autorsko veče Derviša Belog Selhanovića

 

Bar, Dvorac kralja Nikole, 20h.

 

“Barski ljetopis”, “Pasaži iz Bara”

Autorsko veče Derviša Belog Selhanovića

 

 

Autorsko veče Derviša Belog Selhanovića, poznatog crnogorskog stvaraoca, javnog djelatnika i poslenika kulture, održaće se u nedjelju, 14. avgusta sa početkom u 20,00h na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Program se realizuje u okviru književnog segmenta Festivala “Barski ljetopis”, koji se odvija pod sloganom “Pasaži iz Bara”.

Ovaj istaknuti Podgoričanin, koji je u rodnom gradu završio Pravni fakultet, potom magistrirao i doktorirao na temi iz žurnalistike i komunikologije, obavljao je brojne značajne društvene funkcije, bio direktor mnogih institucija iz domena kulture, prosvjete i obrazovanja, a sada je direktor ZAMTES-a (Zavod za međunarodnu naučnu, kulturno-prosvjetnu i tehničku saradnju). Jedan je od osnivača Društva prijatelja i poštovalaca Podgorice i dobitnik niza visokih društvenih priznanja… U široj javnosti je prepoznatljiv i kao vrhunski sportista (uspješan karatista, trener i selektor; jedan od utemeljivača i dugogodišnji predsjednik Kik-boks saveza Crne Gore), pa je proglašen zaslužnim sportskim djelatnikom… Na polju literarnog stvaralaštva, objavio je više djela iz oblasti kulture, umjetnosti, psihologije i sporta. Knjiga naslovljena “Autizam – psihološki geto” prevedena je na nekoliko jezika i nagrađena u SAD-u. Priredio je zbornik anegdota, viceva i doskočica “Humor dar srca” koji slika izvornu duhovitost Podgoričana. Najnoviji naslov “Imidž Crne Gore” je obimna studija, objavljena prošle godine u izdanju autora i prijatelja, a nastala iz autorove doktorske disertacije, koja naglašava da su kultura i sport vodeći faktori u kreiranju državnog imidža naše zemlje… “Sport nas čini građanima svijeta…Imidž se gradi godinama, a ruši veoma brzo. Njegovo stvaranje je dug proces, koji se bazira na sakupljanju i njegovanju pozitivnih iskustava” – rekao je autor na promociji knjige u Podgorici, a u njenom pogovoru zapisao: “Mi smo narod koji teško mijenja svoje navike i slabo uči na iskustvima drugih”.

Sa Selhanovićem u Baru, o njegovom književnom stvaralaštvu razgovara Bogić Rakočević, pjesnik, prozni pisac, publicista i književni kritičar, a uvodničarka u program je selektorka ovog segmenta Festivala, Mila Čordašević.

JP Kulturni centar Bar