Pasaži iz Bara – Autorsko veče Nebojše Lujanovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Na XXVII Barskom ljetopisu, u okviru književnog segmenta Pasaži iz Bara, savremenu hrvatsku književnost zastupa mladi pisac i jedan od značajnijih predstavnika novog splitskog književnog kruga, Nebojša Lujanović – romansijer, pripovjedač, esejist, putopisac, naučnik  i univerzitetski predavač. Autorsko veče posvećeno njegovom stvaralaštvu održaće se u nedjelju, 10. avgusta, u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, a sagovornik mu je barski dugogodišnji novinar Željko Milović – književnik, publicist, esejist i muzički kritičar. Uvodničarka u program je Mila Čordašević, urednica Festivala.

Nebojša Lujanović je hrvatski pisac bosanskih korijena, rođen u Bučićima kod Novog Travnika, odakle je izbjegao za vrijeme rata. Školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu i politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Doktorirao je iz područja teorije književnosti na Postdiplomskom studiju komparativne književnosti u Zagrebu. Akademskom uspjehu je prethodilo obavljanje raznih fizičkih kratkotrajnih poslova, kako bi finansirao studije, a sada je vanjski saradnik na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje u Centru za kulturu radi  kao jedan od predavača i voditelja u Kući kreativnog pisanja.

Na književnu scenu Lujanović je stupio 2007. godine, kada mu je publikovan roman prvijenac Stakleno oko, da bi mu naredne godine izašle dvije zbirke priča naslovljene: S pogrebnom povorkom i Ljubim tvoje usne tisuću puta. Slijede romani Godine svinje (2010) i Orgulje iz Waldsassena (2012), a u pripremi je novi roman sa elementima romske kulture i romskog holokausta. Objavio je i petnaestak naučnih radova, kao i brojne eseje, putopise i kratke priče za razne časopise. Učestvovao ja na mnogim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, kao i promocijama, književnim večerima i festivalima.