Pasaži iz Bara – Autorsko veče Refika Ličine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

 Svoje autorsko veče na ovogodišnjem Barskom ljetopisu, u književnom segmentu Pasaži iz Bara, imaće pjesnik, prozni pisac, prevodilac i publicista Refik Ličina, koji od 1994. godine živi u Lundu (Švedska). Program posvećen njegovom stvaralaštvu održaće se u srijedu, 30. jula, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21:00h. Moderator razgovora sa autorom je novinar Radija Crne Gore, te predsjednik Savjeta i urednik programa manifestacije Zavičajne staze-Bihor Petnjica, Mirsad Rastoder, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica Festivala Barski ljetopis.

Refik Ličina je rođen u Radmancima (Crna Gora), a djetinjstvo je proveo i školovao se u Novom Pazaru, gdje je do 1992. godine radio kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci. Na književnom planu piše poeziju i  prozu, a objavio je, između ostalog, knjige poezije: Poznavanje prirode(1970), Pčele (1983), Ex Solio (2001), Prigodne prisile-izbor iz poezije (2009), Knjigovezačka ulica (2009). Knjige kratke proze publikovao je pod naslovima: Staklenici (2004), Dani u Valhali (2008) i Strah od behara (crnogorsko izdanje, 2013), kao i knjigu za djecu Priče iz daljine (2003). Na švedskom jeziku mu je 2009. godine objavljen izbor poezije Pridika za Euridiku i izbor novela Kad šipurci dozrijevaju. Bavi se prevođenjem sa švedskog i objavljene su mu dvije knjige prevoda, a u pripremi su još dvije. Preveo je na švedski i poeziju nekoliko autora iz Bosne i  Hercegovine i Crne Gore.

Refik Ličina je dobitnik Goranove i Brankove nagrade, kao i nagrade za najbolji prevod. Član je Švedskog PEN-a, Saveza književnika BiH i Društva pisaca BiH.