Pasaži iz Bara – Autorsko veče Sretena Vujovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Autorsko književno veče, pod sloganom Pasaži iz Bara, na XXVII Barskom ljetopisu, posvećeno poznatom crnogorskom pjesniku, esejisti, književnom kritičaru, prevodiocu i skulptoru sa Cetinja Sretenu Vujoviću, održaće se u četvrtak, 24. jula, sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Njegova sagovornica i moderatorka programa je Vesna Šoškić, odgovorna urednica Radio Bara i novinarka TVCG, a uvodničarka u veče je Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.

Sreten VUJOVIĆ je rođen na Cetinju. Dugi niz godina radi kao prosvjetni radnik u osnovnim i srednjim školama u zemlji i inostranstvu. Dopisni je saradnik za maternji jezik i književnost United World College of the Atlantic iz Welsa. Bavi se skulpturom u drvetu i imao je tri samostalne i tri grupne izložbe skulptura, prevodilaštvom sa italijanskog  i njemačkog jezika, književnom kritikom i esejistikom.

U domenu lijepe književnosti, objavio je dvanaest naslova, od kojih su neki ponovljena izdanja: Pjesma zaboravne ptice, Bezglavo kolo, Soba za specijalne, Knjiga postanja, Kako tonu horizonti, Kako se vratiti (zapisi iz egzila), Poema o ljubavi, Đavolje kolo u Manastijeru na Velji Poneđeljak, Veliki Brat, Vođa, Molitva i Izabrane priče – Tommy, moj prijatelj. Poezija i prozni radovi su mu prevođeni na brojne jezike: engleski, njemački, italijanski, poljski, francuski, galjego, albanski, makedonski, slovenački i bjeloruski. Zastupljen je u nekoliko zbirnih knjiga poezije i više antologija, kao i u brojnim domaćim i inostranim listovima i časopisima.

Sreten Vujović je dobitnik  najvećeg priznanja Cetinja – Trinaestonovembarske nagrade za 2001. godinu. Član je i jedan od osnivača Književne opštine Cetinje, Nezavisnog društva crnogorskih pisaca, Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra, čiji je aktuelni potpredsjednik.