Pasaži iz Bara – “Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije”

 

17. avgust 2011. godine, 20h
Bar, Veliki pijesak,  hotel-resort “Ruža vjetrova”

 

Barski ljetopis, Pasaži iz Bara
Promocija knjige Željka Milovića
“Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije”


 

Posljednji književni program ovogodišnjeg “Barskog ljetopisa”, koji se odvijao pod sloganom “Pasaži iz Bara”, biće drugačiji od dosadašnjih, jer će umjesto razgovora između pisca i moderatora, biti promovisana knjiga “Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije” Željka Milovića, kao ovogodišnja produkcija Kulturnog centra Bar. Održaće se u srijedu, 17. avgusta, u ekskluzivnom hotel-resortu “Ruža vjetrova” na Velikom pijesku, sa početkom u 20:00 sati.

Knjigu će promovisati: u ime izdavača Mila Čordašević-urednica izdanja i selektorka književnog segmenta “Barskog ljetopisa”, dr Ljubo Živković-svima poznati žitelj Bara i  Slavko Vlahović-legendarni fudbaler “Budućnosti” iz sedamdesetih. Prisutnima će se obratiti i Ivica Šurjak, jedanaestica splitskog “Hajduka” i reprezentacije Jugoslavije, a za muzički dio programa zadužen je još jedan stari as – Jovica Mašanović, “akustičar” iz osamdesetih.

Prva promocija ovog djela održana je u Splitu, u okviru festivala „Pričigin“ i na njoj je govorio sam Ivica Šurjak, čije ime metaforično stoji u naslovu knjige. U Crnoj Gori promovisana je u podgoričkoj knjižari „Karver“, gdje je učestvovao, pored ostalih, i Dragan Vujović, nekadašnja zvijezda „Budućnosti“, a potom na Trgu pjesnika u Budvi, u okviru Grad Teatra, kada je nastupio i kapiten „čileanske generacije“ Dragoje Leković. Shodno koncepciji knjige, na svakoj promociji govori po jedna od fudbalskih vedeta bivše Jugoslavije.

Riječ je o zbirci urbane proze, komponovanoj iz dva ciklusa. Prvi je nostalgična priča o prohujalom vremenu i zemlji koje više nema iz perspektive djeteta, a drugi opisuje sasvim drugačiji doživljaj svijeta autora, odraslog čovjeka, koji je svjedok promijenjene društvene stvarnosti i poremećenog sistema vrijednosti. Kuriozitet izdanja je da ima četiri recenzenta iz četiri države nastale raspadom SFRJ: prof.dr Venko Andonovski (Makedonija), Slavoljub Stanković (Srbija), Olja Savičević Ivančević (Hrvatska) i prof. Đurđa Strsoglavec (Slovenija).

Željko Milović je u čitalačkoj javnosti prepoznatljiv kao uspješan pisac, novinar i publicista. Objavljuje od 1986. godine u “Grafitima”, “bARS-u”, “Barskim novinama”, “Vijestima”, “mmART-u” i “Matici” muzičke kritike, članke i eseje, kao i raznovrsne tekstove vezane za probleme kulture i subkulture. Posljednjih pet godina u nedjeljniku “Monitor” obrađuje teme vezane za crnogorsku muzičku i uopšte urbanu scenu. Organizator je muzičkog programa Radio Bara i urednik portala “Bar Info”-dnevnih novina Bara na internetu.

Publikovao je osam samostalnih knjiga poezije i proze. Za zbirku pripovjedaka “Ti dani, te godine” dobio je nagradu “Ćamil Sijarić” 2007. godine. U posljednjoj deceniji, kao autor, koautor i kourednik, angažovao se na stvaranju tri monografije posvećene rodnom gradu, a sarađivao je i na izradi petoknjižja “Istorijski leksikon Crne Gore”.

 

JP Kulturni centar Bar