Peć – Susreti pisaca Regionalnog udruženja “Teuta”

 

Susret pisaca Crne Gore Albanije i Kosova

 
 
 

U organizaciji Regionalnog  udruženja pisaca (Kosova, Albanije i Crne Gore) koje je formirano i registrovano  ove godine, 26 i 27 avgusta u Rugovskoj klisuri, u selu Kućište, u motelu” Mullini”, opština Peć, održaće se prvi regionalni  skup pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore, književna manifestacija “Muzat e Alpeve”.

Održavanje ove manifestacije podržali su Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, kao i kabineti predsjednika opština Peć i Dečane.

Za vrijeme održavanja ove dvodnevne manifestacije predviđene su mnoge književne aktivnosti, kao i dodjeljivanje  po prvi puta književne nagrade “Teuta” jednom od pisaca sa ovih prostora-država. Na samom početku manifestacije održaće se minut ćutanja za  Ali Podrimju i  Mirka Kovača, a učesnici će obići i  odati  počast na grobu crnogorskog pjesnika Radovana Zogovića u Dečanima.

Za vrijeme ove dvodnevne manifestacije održaće se književni časovi posvećeni pjesnicima Radovanu Zogoviću, Ali Podrimji, Azemu Škreliju i Dritero Agoliju.

Prvog dana manifestacije  planirano je  promovisanje  zbirke pjesama Ali Podrimje na crnogorskom jeziku “Izgubljeni ključ” u prijevodu Ćazima Muje. O životu i djelu Ali Podrimje govorit će Jevrem Brković, Miraš Martinović i dr prof. Agim Vinca.

Književna nagrada “Teuta” biće dodijeljena crnogorskom pjesniku i piscu Jevremu Brkoviću. Nagradu će gospodinu Brkoviću uručiti poznati pisac, novinar, publicista, prevodilac, bard književnosti na Kosovu Ramiz Kelmendi. O književnom djelu Jevrema Brkovića govorit će dr prof.  Agim Vinca, sveučilišni profesor, pjesnik, književni kritičar, eseista.