Perjanički dom – Izložba fotografija sarajevskog umjetnika Ivana Hrkaša

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U utorak, 29.aprila sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba fotografija sarajevskog umjetnika Ivana Hrkaša pod nazivom „Intima 2“.

Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978.godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti „Becalel” u Jerusalimu. Diplomirao je i magistrirao fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je docent na predmetima Osnovi fotografije I i II i Fotografija I i II.

Gostujući je profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani (Slovenija). Posljednjih pet godina bavi se sociološkom fotografijom.

Izlagao je na prostoru Bosne i Hercegovine, Austrije, Crne Gore, Tunisa, Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Izraela, Meksika, SAD te osvojio nagrade na brojnim festivalima. Radio je na organizaciji Festivala „Sarajevska Zima” i različitim lokalnim, internacionalnim projektima na polju kulture i umjetnosti. Grafičke radove i fotografije objavljuje u lokalnim i inostranim magazinima.

U katalogu koji prati izložbu umjetnik je, između ostalog, zapisao:

„Cijela serija se sastoji od 28 parova fotografija (njih ukupno 56) koju čine portreti glavnih aktera i dijelovi tijela u prostoru, koji prate određeni ritam u skladu sa dramaturškim razvojem radnje. Na portretima su vidljivi izrazi lica koji dokumentiraju stanje svijesti, posvećenost trenutku, određenoj radnji ili ritualu. Na prvi pogled nam se čini da su u pitanju trenuci iz svakodnevnog života, ali zbog intimnosti koja izvire iz njih i načina na koji su zabilježeni, oni predstavljaju mnogo više. Moja namjera je bila da bez ikakve cenzure prikažem djelić jutarnjeg ritual aktera, integrisan u koherentno kompoziciono jedinstvo. Naglasak je na upoznavanju gledaoca sa potpuno drugačijom dimenzijom, gdje se kroz upoznavanje se tuđom privatnošću automatski osvrćemo na svoju intimnost i emocije.“

Izložbu će otvoriti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA KATALOG

Ivan Hrkas - katalog - naslovna