Petrovac – Izložba “Brodice i dame” slikarke Ivane Prlinćević

 

Tvrdjava Petrovac

 
 

U galeriji Marko K. Gregović u Petrovcu, u utorak, 15.jula 2014.godine, u 21h, biće otvorena izložba pod nazivom “Brodice i dame” slikarke Ivane Prlinćević.

 

Ivana Prlinčević Iva, rođena je 1974.god. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Sivačkog,1998.god. i magistrirala 2007, u klasi profesorke Andjelke Bojović. Član je ULUS-a od 1999. Živi u Beogradu, udata je i majka dvoje djece. Do sada je imala deset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

„Razmišljajući o položaju žena danas, ova autorka je verovatno našla da im nedostaje ta vizija žene iz šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog veka, jedne sofisticirtane, lepe, veoma  ženstvene, negovane žene, a radne i pametne pritom, moderne… Naziv – Damice, dat u deminutivu, govori medjutim da autorka nije sigurna da će se to doba vratiti, te ona – damu, hvata tek u u trenutku, pokretu, prolazu… Tako se slika u slikarstvu ponovo uspostavlja kao vizija kojom se nešto što priželjkujemo priziva u stvarost putem simpatičke magije, a što je klasičan pristup, ali uostalom, zar nije i sam izbor temata kojima se ova autorka već godinama bavi takodje klasičan – pejzaži i portreti, te večne teme slikarstva.“ – autor teksta za katalog, nezavisna likovna kritičarka Jadranka Ahlgren.

Izložbu će otvoriti galeristkinja Dragana Četković.

Izložba će trajati do 23.jula 2014. godine.