Petrovac – Izložba crteža Bojane Popović i Romane Pehar

 

Crvena komuna - 2

 
 

U  galeriji Marko K. Gregović u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu,  12. decembra 2014. (petak), u 18h, biće otvorena izložba pod  nazivom “Crteži”, mladih slikarki Bojane Popović iz Budve i Romane Pehar iz Kotora.

Umjetnice će se predstaviti sa ciklusom crteža rađenih tehnikom tuš i pero na papiru i olovka na papiru. Svoje radove su izlagale na grupnim izložbama i umjetničkim projektima u Crnoj Gori i Americi.

Ovo je njihova prva samostalna izložba.

Izložba će trajati do kraja decembra 2014.

 

Romana PeharRomana Pehar rođena je 1992.godine u Kotoru.  Završila je osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Bana Sekulića. Studijski je boravila dva semestra na Humbolt State University u Kaliforniji. Dobitnica je  nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti „Jovana Karadžić- Anita Bućin“ Bojana Popovicza 2011.god. za crtež-studiju i nagrade FLU za najbolju sliku 2013/2014. godine.


Bojana Popović
rođena je 1990. godine na Cetinju. Završila je osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića. Studijski je boravila dva semestra na East Teneesee State University u Tenesiju. Dobitnica je nagrade FLU za naljbolju sliku 2013/2014. godine.

 

Slikarke su za svoje stvaralaštvo i radove koji će biti prikazani na predstojećoj izložbi kazale sljedeće:

Romana Pehar - CrtezRomana Pehar – Olovka na velikom formatu papira odgovara mojoj potrebi da jedna tanka linija, varljivog inteziteta, zgušnjava prostor, ne sijenčenjem ili površinom, već mnoštvom linija. Takav proces rada, bez ikakve kontrole ili uzdržanosti, vodi ka tome da svaka linija olovkom, inače lako obrisiva, postane definitivna.  Jedna stvar/prostor pretrpi mnoge načine posmatranja- ili više stvari/prostora pretrpe samo jedan- ali svakako neće ostati usamljeni, jer će nemalo puta biti umnoženi, preklopljeni, pomjereni, tek toliko da ono što je nekada bilo sigurno i čvrsto postane nestalno i neuhvatljivo. Svaka linija povezuje ili razdvaja, ponavljajući se ista, ili samo malo drugačija, ali opet sasvim svog jedinstvenog karaktera, preko, ispod, oko, ili tamo negdje u odnosu na drugu, stvarajući svoju konstrukciju, svoj prostor, u kome su podjednako važni i linija i praznina, gdje je suština u jednom segmentu, a segmenat je rasprostranjen svuda. Izuzimajući taj Bojana Popovic - Crtezprostor koji je u početku bio izazivački, zanemarujući ono što bi bilo opravdano u vizuelnoj stvarnosti, vodi me  potreba za nagužvavanjem odnosa da bi se poremetio poredak u prostoru, da bi se istaklo ono neodredivo.

Bojana Popović – Crteži su nastali u 2013/14 godini, tehnikom tuš i pero na papiru. Prvobitno su rađeni na starom papiru fabrike ,,Obod’’, pa stoga želim da naglasim da crteži ni tematski ni motivski nemaju veze sa tekstom koji postoji već je on u službi šematske podloge koja odgovara crtežu. Nagriženost, boja i tekstura funkcionišu za i u korist samog crteža koji nastavlja da se razvija i na većim formatima belog papira.     Na crtežima linija je u potrazi za mestom, oblikom i u sukobu sa istim. Uvek seče, graniči, stvara, nipodoštava; ne govori, ne upućuje već umnožava.