Petrovac – Izložba fotografija Balše Gobovića

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

U petak, 4.septembra 2015.godine, u 20,30h, u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu, biće otvorena izložba fotografija Balše Gobovića.

Autor će se predstaviti sa 20 analognih fotografija manjeg formata.

Biografija

Balsa Gobovic - 1Balša Gobović je nagrađivani umjetnički fotograf iz Crne Gore. U svojoj praksi, Balša koristi digitalne i analogne fotografske medije. Međutim, njegovi umjetnički radovi se baziraju na crno–bijelom filmu različitih formata i alternativnim procesima štampe (štampa u mračnoj komori na fotoosjetljivom papiru koristeći želatin srebro i platinotipiju kao tehniku, platinum paladium ).

U svojim fotografijama, Balša se bavi tradicijom i sjećanjima, nostalgijom i melanholijom, i to kroz sopstvena iskustva. Na univerzalnom nivou, fotografije su komentar na socijalno okruženje u modernom dobu, sa tonom senzibilnosti ka bogatoj istoriji i tradiciji podneblja sa kojeg dolazi. Njegov posljednji projekat Before I Forget | Prije Nego Što Zaboravim, prikazuje isječke iz tradicije i okruženja koji se mijenjaju pod uticajem ekonomske tranzicije i modernizacije društva na prostoru Balkana. Takođe, ovaj projekat je istraživanje sopstvenih sjećanja na djetinjstvo i mladost u Crnoj Gori.

Balšina filozofija o fotografskoj praksi je da film, kamera velikog formata, i alternativni procesi snimanja i štampe, zahtijevaju ne samo emotivno povezivanje između fotografa i objekta ili subjekta koji se snima, nego i fotografa sa samim sobom. Film na fizičkom nivou sadrži objekat koji je fotografisan u trenutku kada je pritisnuto dugme za okidanje. Prema tome, film ne sadrži samo momenat ispred objektiva, već i emocije fotografa dok pravi svoju fotografiju.

Zaključno se može reći da za Balšu slika u okularu, u momentu okidanja, integriše u odlučujući momenat cjelokupni emotivni i intelektualni habitus fotografa.

IZLAGANJA:

Balsa Gobovic - Rad12015    Prije nego što zaboravim | Before I Forget, Trois Gallery, Savannah College of Art and Design,

            Atlanta, GA

            Za Pametniji Grad, Kulturno Informativni Centar, Podgorica, Crna Gora

            Pop up Exhibition, APG, Atlanta, GA

2014    Pinhole, Plastic, and Polaroid: Photography Before the Pixel, ACA library, SCAD, GA

            Open Studio Exhibition,Savannah College of Art and Design, Atlanta, GA

2013    Open Studio Exhibition,Savannah College of Art and Design, Atlanta, GA

            Silver and Ink,Dewberry Gallery, Atlanta, GA

            Lumeniers,Dewberry Gallery, Atlanta, GA

2011    Doggone & Adria City, premiere show, Belle Theater, Charleston, WV

 

PUBLIKACIJE:

Balsa Gobovic - Rad2            Gobović, Balša. Before I Forget | Prije Nego Što Zaboravim. Los Angeles: A&I, 2015.

            Gobović, Balša.Adria City, Forecast Heavy Rain. Charleston: West Virginia State University, 2011.

            Boyd, Daniel. Chillers, Book Two, Charleston: Transfusion Publishing, 2013.

            Boyd, Daniel. Chillers, Charleston: Transfusion Publishing, 2012.

NAGRADE:               

2015          Before I Forget | Prije Nego Što Zaboravim, knjiga, nagrađena i uvrštena u stalnu kolekciju knjiga umjetnika na Koledžu za umjetnost i dizajn u Savani

                  Za pametniji grad, Takmičenje i izložba fotografija, 2. mjesto

2012/15     SACD Honors Award, Stipendija

2010/11     WVSU, Student godine na Katedri za medije

2010/11     WVSU, asistent godine na Katedri za medije

2009/10     WVSU, asistent godine na Katedri za medije

2008/11     WVSU Stipendija i saradnja u nastavi

…”Prije Nego Što Zaboravim je kolekcija foto zapisa, moj lirski izraz želje za domom. Dok sam daleko od svojih korijena u potrazi za znanjem (u nekoj intelektualnoj evoluciji), ne mogu, a da ne mislim na mjesto gdje se naše planine Lovćen i Dumitor spuštaju sa oblaka, pravo u Jadran. Nemoguće je ne misliti na djetinjstvo, porodicu i rodni kraj. Mjesto za kojim žudim, koje me privlači, siromašno je materijalnim, možda u modernom svjetu čak može biti sagledano i kao primitivno. Upravo ta prostota, čistota pa i naivnost je ono za čime poslije svih ovih godina čeznem. “… dio teksta koji prati katalog, autor  Balša Gobović, Atlanta, Džordžija, SAD, Januar, 2015.