Petrovac – Izložba Monike Pelegrini

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

U Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu, u galeriji „Marko K. Gregović“ u  četvrtak 20.avgusta  u 21h biće otvorena samostalna izložba slika i crteža Monike Pelegrini.

Umjetnica će se predstaviti serijom slika, crteža i  grafika u tehnici ulje na platnu, tuš na papiru i drvorez. Izložiće 26 radova srednjeg formata.

Monika PelegriniMonika Pelegrini ( Monica Pellegrini) rođena je 15.decembra 1988.godine u Modeni (Italija).

Nakon završetka umjetničke gimnazije 2007. godine nastavlja studije u Bolonji na “Accademia di Belle Arti ”-  odsjek  za slikarstvo u klasi prof. Massimo Pulini i Rinaldo Novali. Diplomirala je 2012. godine sa najvišom ocjenom i pohvalom. Trenutno pohađa postdiplomske studije istorije umjetnosti u Bolonji.

Radi kao samostalni umjetnik za državne i privatne enterijere i sarađuje za “Artantis”, “Il Muro Magazine”, “Weidmannsheil” i “Cultora”.

Izložba u Petrovcu, pod nazivom „Essenza/Esencija“ je istovremeno i prvo predstavljanje ove umjetnice u Crnoj Gori.

O svom radu umjetnica kaže:

Monika Pelegrini - Zivot„Posljednjih godina moj umjetnički izraz evoluirao je ka figuri kao ogledalu identiteta. Izražavajući se kroz različite stilove, istražujući kompozicijske mogućnosti došla sam do savršene siteze slikarskog sklada. Trenutno radim u raznim umjetničkim tehnikama fokusirajući se na figuru kao objekat, koji u sadejstvu prirodnih elementa, prenosi precizan utisak. Moja osnovna želja je da pretvorim u sliku stara značenja alegorijske apstrakcije tumačeći ih u savremenom ključu.

Kako na slikama tako i na crtežima u stalnoj sam potrazi za suštinom prikaza, posvećujući posebnu pažnju prostornosti, kao osnovnom elementu koji se ostvaruje kroz neodređeno vrijeme i mjesto. Radovi, nastali tehnikama drvorez i tuš na papiru, predstavljaju istraživanje figure u prostoru, kratkotrajne interpretacije trenutnih utisaka reprodukovanih kroz posmatranje prirodne suštine.“

Izložba će biti otvorena do 30.avgusta 2015. godine.