Petrovac – Izložba slika i fotografija “U Boki skriveno“

 

Petrovac

 

U utorak, 07. oktobra u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu, sa početkom u 18h, biće otvorena izložba slika i fotografija pod nazivom „U Boki skriveno“. Izložba je rezultat uspješne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Ambasadom Republike Poljske i Ambasadom Velike Britanije u Podgorici. Autor fotografija koje će biti izložene je Januš Reclav, a izložene slike djelo su Šarlote Rimer.

Janusz RecławJanuš Reclav – poljski arheolog, putnik i fotograf. Od 1995. godine aktivan učesnik arheoloških istraživanja u Albanji (Albansko – poljska arheološka istraživanja u glavnom  gradu Ilirije – Skadru), Bugarskoj (Novae – sjedište italskog I  legiona), Crnoj Gori (Risan – glavni grad ilirske kraljice Teute), Rusiji (Tanais – grčko i rimsko naselje nad Donom).

Od 1996. godine zamjenik direktora i član naučnog savjeta Centra za proučavanje antike Jugoistočne Evrope Varšavskog Univerziteta. Učesnik programa Frontiers of the Roman Empire u okviru akcije Culture 2000 – koja ima za cilj zaštitu nasljedstva granica Rimske imperije. Autor mnogobrojnih naučnih članaka na temu Limesove arheologije. Koautor  specijalističkih publikacija iz oblasti arheologije. Autor fotografija u mnogim publikacijama, između ostalog, albuma „Rhizon crnogorski biser” – izdat od strane Varšavskog Univerziteta i Ambasade Republike Poljske u Podgorici. Fotografije su izlagane u Poljskoj – u Opolu i Varšavi, i u Crnoj Gori – u Podgorici i Bijelom Polju.

Riječ umjetnika

“Bokokotorski zaliv me je oduševio svojom ljepotom i fotografija neponovljivom atmosferom na prvi pogled. Bilo je to milenijumske 2000. godine. Tada sam prvi put doputovao u Kotor, probijajući se kroz planinske masive, starim, vijugavim putem od strane Cetinja. Okolina mi se već od početka činila poznatom. Poslije nekoliko godina pronašao sam knjigu iz djetinjstva koja je detaljno opisivala ovaj predio. Stoga nije ni čudo što sam se od prvog dana osjećao ovdje kao kod kuće. Sada osjećam da je Boka moja sudbina.

 

Stoliv 2011 Janusz Recław

 

Charlotte RimmerŠarlot Rimer  rođena je u Kambriji u sjevernoj Engleskoj. Studirala je muziku na univerzitetu Royal Northern College of Music u Mančesteru. Studije je nastavila na univerzitetu Didsbury College of Education.

Predavala  je u nekim od najpoznatijih škola u Engleskoj, uključujuci Malvern College, Dean Close School, Hereford Cathedral School i Wycliffe College. Njen sljedeći profesionalni angažman nastavlja kao art menadžer na muzičkom festivalu Cheltenham International Festival of Music. Kao diplomata, radila je u Vijetnamu  četiri godine.

Šarlot osam godina živi i radi u Crnoj Gori. Predavala je engleski jezik, književnost i likovnu umjetnost u internacionalnoj školi QSIM u Podgorici. Trenutno radi kao lektor u GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i u Ujedinjenim nacijama.

Riječ umjetnice

“Crna Gora me beskrajno inspiriše. Ljepota ovdje oduzima dah; jake i treperave boje, nevjerovatno nebo, prelijepi izlasci sunca, spektakularne planine, divna svjetlost i fantastastične refleksije. Sve što vidim konstantno me izaziva te tražim način da na platno prenesem neopisivu  ljepotu i magiju Crne Gore. Nadam se da je ljubav prema mom okruženju vidi na mojim slikama i da će svi oni koji moj rad vide moći da podijele moja osjećanja prema ovoj prelijepoj zemlji.”

 

BOKA BAY REFLECTIONS Charlotte Rimmer

 

Izložba će biti otvorena do 21.oktobra.