Petrovac – Književni program “Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić”

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

Književni program “Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić” priređuje se u petak, 28. avgusta 2015. u 20.00 časova u muzej sobi Spomen doma Crvena komuna u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve), povodom promocije  “Stvaralački uzori i izazovi: Njegoš. Andrić. Lalić” (Podgorica: CANU, 2015), najnovijeg djela akad. Radomira V. Ivanovića, prof. književnosti iz Beograda.

U programu učestvuju mr Božena Jelušić (prof. književnosti), mr Aleksandra Vuković (prof. književnosti) i autor, a u umjetničkom dijelu programa nastupiće Jovana Todorović, stud. glume koja će izvesti tužbalicu sestre Batrićeve iz Njegoševog “Gorskog vijenca”. Moderator večeri biće Katina Jovanović, prof. književnosti iz Petrovca. Nakon promocije biće upriličen koktel, uz neformalno druženje sa autorom i ostalim učesnicima.

Ova je najnovija u dugačkom nizu knjiga koje ja akademik Ivanović do sada objavio, a u “Napomeni autora” navedeo je: “Višedecenijsko bavljenje poetskom vertikalom: Njegoš – Andrić – Lalić učvrstilo nas je u uvjerenju da je riječ o stvaraocima i misliocima koji su savremenicima i nasljednicima služili kao autentični uzori, izvori i izazovi, što je potvrdio “sud vremena”, kao i naše analitičko iskustvo, kako u teorijskoj tako i u primjenjenoj ravni.”

Knjiga od 318 strana posvećena je unuku Vojinu V. Ivanoviću i predstavlja zbirku od 12 ogleda i studija posvećenih stvaralaštvu književnih velikana slovenske književnosti, posebno jugoslovesnke, crnogorske i srpske. Priloge knjige čine “Napomena autora”, kao i prateći “Registar imena” koji je sastavila mr Ana M. Zečević.

 

Plakat - Tri slovenske vertikale - Njegos, Andric, Lalic