Petrovac – Samostalna izložba mozaika Maje Đurović

 

Crvena komuna - 5

 

 

U Spomen domu Crvena komuna, u galeriji „Marko K. Gregović“, 1.septembra (utorak), u 20:30h, biće otvorena samostalna izložba mozaika Maje Đurović.

Mozaik Maje DjurovicMaja Đurović rođena je 1977. godine u Beogradu.  Fakultet likovnih umjetnosti upisala 2002. godine na Cetinju. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odsjeku u klasi profesorke Biljane Vuković. Član ULUS-a od 2009. godine. Od 2006. godine izlagala na četiri samostalne izložbe i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nekoliko nagrada za grafiku i mozaik.Učestvovala u izradi velikog broja sakralnih  mozaika u ateljeu profesora Đure Radulovića za crkve u Srbiji i Republici Srpskoj. Sarađivala sa drugim umjetnicima na izradi mozaičkih kompozicija: sa Ristom Vujinovićem  i Gordanom Jovanović na izradi mozaičke ikone Svetog Prokopija za crkvu u Gacku, i sa Bisenijom Terščenko i grupom umjetnika na izradi mozaika  „Mlada Bosna“ u  Andrićgradu, Višegrad. Živi i radi u Beogradu.

Mr Biljana Vuković, redovni profesor grafike i crtanja na FLU u Beogradu, između ostalog, piše:

„Ono što čini posebno dragocenim Majine mozaike jeste njihova savremenost, a vanvremenost, što su duboko lični, a dodiruju zajedničko sećanje svih nas, iznad svega prepuni lepote koju prepoznaju i stvaraju. Izvedeni bogato, a veoma jednostavno, s dubokim poštovanjem za slikarske vrednosti, a izvanredno vladajući tehnikom mozaika, Maja stvara mala čuda u mozaiku. Mali dragulji u civilizacijskom momentu plitke pažnje, prebrzog vremena, prezasićenosti čula… Majini mozaici nam daruju smirenu lepotu i upućuju da je tražimo i otkrivamo, jer je ona svuda oko nas.“

Izložba će biti otvorena do 20.septembra.