Petrovdanski sabor 1941.

 

NOVA KNJIGA O SKRIVENIM STRANAMA NAŠE ISTORIJE

„Petrovdanski sabor 1941.” Vladimira Jovanovića

 

Kako je uistinu izgledao Petrovdanski sabor, što mu je prethodilo i ko su bili njegovi akteri – tema je knjige novinara Vladimira Jovanovića koja je izašla iz štampe sredinom aprila ove godine.

Pored sistematizovanog opisa hronologije najvažnijih događaja koji su prethodili  proglašenju crnogorske nezavisnosti pod italijanskom okupacijom 12. jula 1941, kao i biografija aktera ovog kontroverznog događaja, u knjizi su, prvi put za crnogorsku javnost, objavljeni prvoklasni istoriografski izvori – fotografije o Petrovdanskom saboru.

 

Autor u predgovoru piše:

„Iz današnje vizure, zatrpane banalnostima politikantskih ’tumačenja’ istorije, za mnoge će djelovati šokantno činjenica da su dr Sekula Drljević i mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije (Lipovac), svako na svoj način, akteri Petrovdanskog sabora na kojem je, pod nadzorom italijanske okupacione vlasti, usvojena Deklaracija da se ’proglašava suverena i nezavisna Država Crna Gora u obliku Ustavne Monarhije’.

Prema tumačenjima SPC, odnosno, iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC ili njoj bliskih autora, mitropolit Joanikije, ne samo da nije bio učesnik Petrovdanskog sabora, nego ga je ’beskompromisnim stavom ignorisao’. Primjeri:

’Da je Mitropolit Joanikije bio okupatorski sluga on bi svakako učestvovao u petrovdanskom proglašenju tzv. ’Nezavisne države Crne Gore’ koju je u dogovoru sa italijanskim okupacionim silama proglasila Crnogorska federalistička stranka na čelu sa Sekulom Drljevićem. Mitropolit Joanikije je svojim beskompromisnim stavom ignorisao takve crnolatinaške, separatističke i anticrnogorske ideje i skupove’.  [Velibor V. Džomić, „Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija (1941-1945)”, Cetinje 1996].

’Sa ulaskom italijanskog okupatora u Crnu Goru, sa istim su se odmah povezale pristalice bivše dinastije Petrović – Njegoš i jedan dio pristalica Crnogorske (federalističke) stranke u cilju vaspostave samostalne crnogorske države pod italijanskim protektoratom. Poslije višemjesečnih priprema, taj čin je izvršen 12. jula na Petrovdan u Cetinju. Mitropolit Joanikije Lipovac, i gotovo sve sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko-primorske nijesu uzeli nikakvog učešća u sprovođenju ove ideje i čina i potpuno su se distancirali od njih’. [Aleksandar Stamatović, „Kratka istorija Mitropolije Crnogorsko-primorske (1219-1999)”, Cetinje, 1999]”.

Joanikije (Lipovac), mitropolit crnogorsko-primorski SPC,
na zasijedanju Petrovdanskog sabora

Međutim, na fotografijama, koje je objavio Vladimir Jovanović, vidi se kako je mitropolit Joanikije (1997. od strane Svetog arhijerejskog sabora SPC proglašen „sveštenomučenikom”), bio prisutan u sali „Zetskog doma” tokom zasijedanja Petrovdanskog sabora, te da je takođe bio na svečanom ručku koji je, nakon toga, priređen u cetinjskom hotelu „Grand” – gdje je sjedio između dr Sekule Drljevića i Mihaila Ivanovića.

Svečani ručak nakon Petrovdanskog sabora u hotelu „Grand”
Sjede (s desna na lijevo) dr Sekula Drljević, mitropolt Joanikije i Mihailo Ivanović

 


Knjiga „Petrovdanski sabor 1941.” ima sljedeća poglavlja:

  • AKTERI

(biografije članova Predsjedništa Petrovdanskog sabora: bivšeg crnogorskog ministra Mihaila Ivanovića, dr Sekule Drljevića, bivšeg crnogorskog ministra Jovana Popovića, advokata  Dušana Vučinića, advokata Toma Kršikape, protojereja Sima Martinovića, učitelja Staniše Mučalice; zatim Joanikija (Lipovca), italijanskog okupacionog visokog komesara grofa Serafina Macolinija i komandanta divizije „Mesina” general-lajtanta Karla Tučija;

 

  • HRONOLOGIJA

(popis po danima najvažnijih događaja i činjenica od početka italijanske okupacije 17. aprila 1941. do zasijedanja Petrovdanskog sabora);

 

  • DELEGATI PETROVDANSKOG SABORA

(biografije učesnika događaja 12. jula 1941. na Cetinju);

 

  • CRNOGORSKI SABOR  PROGLASIO JE SLOBODNU I NEZAVISNU KRALJEVINU CRNU GORU

(izvještaj  lista „Glas Crnogorca – La voce del Montenegro”, br. 9, 13. jul 1941);

 

  • PETROVDAN, CETINJE, 12. JUL  1941. (foto-dokumenti o Petrovdanskom saboru).

Knjigu su objavili Otvoreni kulturni forum i Dukljanska akademija nauka i umjetnosti. Za izdavače: književnik Milorad Popović i prof. dr Božidar Nikolić, predsjednik DANU. Tiraž: 1.000 primjeraka.