Pierre Pinoncelli – predavanje

 

08. jun 2011.

Podgorica, Ljetnja pozornica ispred Dvorca Petrovića, 12h.

 

Pierre Pinoncelli – predavanje

 

 

U srijedu, 8. juna kontroverzni francuski umjetnik Pierre Pinoncelli održaće predavanje o svojim performansima i umjetničkim akcijama.
Predavanje će se održati na Ljetnjoj pozornici ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu sa početkom u 12 časova. Obezbijeđen je simultani prevod predavanja.

„2006. godine, ova kontroverzna osoba, specijalista za «hepening», posebna vrsta «ponašajućeg umijetnika», se bez imalo oklijevanja, u svojoj 77. godini pomokrio u slavni Dišanov pisoar izložen u Centru svaremene umjetnosti Žorž Pompidu u Parizu. Ovaj recidivista, za istu akciju vec je bio osuđen 1998. godine jer je poslije mokrenja u Dišanov pisoar, izložen u Carre d Art u Nici 1993., izvadio čekić i njime razbio pisoar. Od 1967. godine posvećuje se svojoj «umjetnosti», seriji spektakularnih i provokativnih hepeninga. Tako je nastala nezaboravna akcija iz 1969. godine kada je, za vrijeme inauguracije Šagalovog muzeja u Nici, izvršio atentat na De Golovog ministra kulture, Andre Malroa, isprskavši ga crvenim tušem iz diječijeg pištolja. Da bi pokazao prezir prema bratimljenju Nice sa jednim juznoafričkim gradom, Pinoncelli je izveo briljantnu oružanu pljačku banke nazvanu «Oružani napad protiv aparthejda» i dočepao se simboličnog plijena od jednog franka. U junu 2002. godine otkinuo je sebi sjekirom dio prsta u slavu Ingrid Betenkur, novinarke zarobljene od strane FARK-a. Daleko od ludosti, jako lucidan, Pierre Pinoncelli je neka vrsta modernog mislioca, intelektualac sa uvjerenjem da treba omogućiti ovakve projekte kako bi se masama probudila svijest… On stoji iza svih svojih akcija, objašnjava ih i preuzima odgovornost za njih.“ (tekst preuzet iz časopisa H’artpon, broj 2, 2006.).