Pjer d’Marivo – “Rasprava”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 22. 07. 2011. godine

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za subotu 23. i nedjelju 24. jula

 

U subotu, 23. jula, sa početkom u 22 časa na platou hotela Mogren će se održati predstava „Rasprava“ po tekstu Pjera D’Marivoa a u režiji rumunskog reditelja Aleksandra Darijea, festivalska koprodukcija sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem iz Beograda iz 2009. godine.

Pjer d’Marivo je francuski dramski pisac, romansijer i esejista. Rođen je u Parizu, mada je djetinjstvo i mladost proveo u provinciji. Prvu dramu napisao je još 1706, a od 1710. godine živi u Parizu, posjećuje umjetničke i filozofske salone i druži se s književnicima u modi. Njegove drame izvode se u Comédie Française, ali i među italijanskim glumcima u Parizu (Marivo je poklonik italijanskog stila i glumice Silvije Benoci – žustri tempo njegovih dijaloga odgovara njihovoj glumi). Marivo je najjači kao pisac komedija koje se ponekad, u alegorijskoj formi, bave filozofskom tematikom: Les Petits Hommes, La Nouvelle Colonie, ali je većina komedija o otkriću i efektima ljubavi: Arequin poli par l’amour, La Seconde Surprise de l’amour, Le Triomphe de l’amour, La Double inconstance, La Dispute (1744)… Godine 1743. Marivo je izabran za člana Francuske akademije, prije nego njegov savremenik i oponent Volter. Njegova umjetnost bila je često reakcija na naglašavanje značaja „racionalizma“ kod njegovih savremenika dramskih pisaca.

Aleksandru Darije (Alexandru Darie) je rođen 1959. godine u Bukureštu (Rumunija). Studirao je režiju na Akademiji za pozorište i film u Bukureštu gdje je diplomirao 1983. Predstave Aleksandrua Darijea su gostovale širom Evrope, a njegova postavka Sna ljetnje noći je 1991. godine učestvovala na Internacionalnom pozorišnom festivalu u Londonu. Londonski Gardijan je Darijevu postavku Šekspirove komedije proglasio „najboljom poslije postavke Pitera Bruka“. Predstava je, takođe, proglašena za jednu od dvadeset najboljih postavki Sna ljetnje noći u svijetu. Aleksandru Darije je zatim pozvan da režira u Oxford Stage Company (Velika Britanija), Performing Arts Center (SAD), The Ginza Saison Theatre u Tokiju… U teatru Bulandra, čiji je direktor, režirao je 1995. godine Čehovljeve Tri sestre. Predstava je dobila Nagradu asocijacije pozorišnih kritičara, a Darije je dobio Nagradu UNITER-a (Uniunea Teatrală din România) za najboljeg reditelja. Sa ovom predstavom Bulandra je učestvovala na V Festivalu Evropske teatarske unije u Krakovu 1996. U Teatrul de Comedie režirao je Pozorišne iluzije Pjera Korneja koja je dobila brojne nagrade u Rumuniji i Evropi uključujući i dve nagrade UNITER-a za najbolju predstavu i režiju. Darijeve najnovije predstave u matičnom pozorištu Bulandra Trijumf ljubavi Pjera Marivoa, Šteta što je bludnica Džona Forda i Orfej i Euridika Adrijana Eneskua (Adrian Enescu) – varijacija na istoimenu Glukovu operu – gostovale su na Festivalima UTE, širom Evrope i Latinske Amerike. Radeći na ovoj predstavi, Darije je rekao: “Volim „skrivene pisce“, koji kažu jedno, a vi razumijete nešto potpuno drugo. Pjer Marivo se pretvara da je njegova drama o tome ko će prvi da učini preljubu, muškarac ili žena. To je prvi nivo predstave. Ali on zapravo govori o poštenju ili nepoštenju, o prihvatanju sopstvene karme, sopstvene sudbine ili pretvaranju da ste neko drugi. Govori o pravoj prirodi čovjeka, ali na skriven način. Mislite da će biti komedija, a ispadne nešto drugo.”

Pozorišna kritičarka “Politike” Ana tasić o predstavi je zapisala: “U tekst predstave Rasprava reditelja Aleksandrua Darijea, nastale na osnovu istoimene Marivoove komedije (1744), uključeni su i delovi iz Filozofije u budoaru, zbirke dijaloga Markiza de Sada (1795), čime su Marivoove deidealizovane, obespokojavajuće teze o ljubavi, narcisoidnosti, vernosti, nevinosti, grešnosti, protumačene kroz jedan još mračniji, brutalniji, ciničniji diskurs. Darijeova Rasprava je, tako, postala gusta anatomija naličja ljudske prirode, prodorno otkrivanje iskušenja, slabosti, strasti, teturanja i lomova čoveka, koja nikako ne izneverava Marivoa već ga čini savremenijim, aktuelnijim, beznadežnijim i utoliko podsticajnijim za razmišljanje.

U predstavi igraju: GORAN ŠUŠLJIK, NADA ŠARGIN, SONJA VUKIĆEVIĆ,  ANITA MANČIĆ, MAŠA DAKIĆ, MARKO JANJIĆ, SUZANA LUKIĆ, RADOVAN VUJOVIĆ, MILJAN PRLJETA, ISKRA BRAJOVIĆ, IVAN PANTOVIĆ, KAĆA TODOROVIĆ, BRANISLAV JEVTIĆ, i JELENA ANGELOVSKI.

Režiju, adaptaciju i dizajn svijetla uradio je Aleksandru Darije, scenografiju i kostimografiju  Oktavijan Nekukaj, kompozitor je Irina Dečermić, a koreograf Sonja Vukićević.

Predstava je na repertoaru “Grada teatra” i 24. jula 2011. godine.