Počinje peta koncertna sezona

 

10. oktobar 2011.
Velika scena CNP-a, 20h

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U ponedjeljak, 10. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar će otvoriti svoju Petu koncertnu sezonu.

Na programu  će biti djela jednog od  najpoznatijih mađarskih kompozitora Franca Lista (1811-1886) čija se 200 godišnjica od rođenja obilježava ove godine.    U prvom dijelu koncerta, pod upravom šefa dirigenta Alekseja Šatskog, Crnogorski simfonijski orkestra će izvesti Mađarsku rapsodiju br. 2  i Prvi koncert za klavir i orkestar u Es-duru, dok će u drugom dijelu interpretirati simfonijske poeme Hamlet i Prelidi.

Solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti istaknuti hrvatski pijanista Lovro Pogorelić.

 

Aleksej Šatski je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom Konzervatorijumu pozvan je  da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio  nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI. Kao član kamernih ansambala učestvovao je na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja: prvo u Velikoj Britaniji kod Džordža Harsta, Rodolfa Saglimbenia, Roberta Džuliana i Denise Ham na Ljetnjoj školi muzike u Kanfordu, a nakon privatnih časova kod čuvenog Ilje Musina, završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD sa djelima španskog kompozitora Bernardina Vale za Španski RALS. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska).
Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: RTV Rusije, Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, nastupajući u Rusiji i Italiji i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva.

Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski, sa kojim je uspješno debitovao na sceni Svetlanov u Moskvi, marta 2005. godine.

Od  sezone 2007-2008. angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.