Podgorica, 22. novembar – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Nastavljajući uspješnu saradnju sa ambasadom Austrije u Podgorici, Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na koncertu u četvrtak, 22. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa djelima pozno-romantičarske  i savremene simfonijske muzike austrijskih kompozitora.  U tematskom pogledu ovaj koncert se nadovezuje na prošlogodišnji koncert na kojem je austrijska dirigentkinja  Elizabet Atl, koja će i na ovom koncertu predvoditi naše simfoničare, predstavila djela austrijskih kompozitora.

U prvom dijelu koncerta biće interpretirani: Preludijum i serenada iz baleta Sneško – Eriha Volfganga Korngolda, Rečitativ i skerco kapris – Frica Krajslera i Velika kiša Johane Doderer, dok će u drugom dijelu koncerta orkestar izvesti Simfoniju br.1 u E-duru – Franca Šmita.

Kao solista na koncertu će nastupiti Nandor Sederkenji, mađarski violinista koji živi  u Beču  i koji je već nekoliko puta nastupao sa crnogorskim simfoničarima.

 

Elizabet Atl je svoje muzičko obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u svom rodnom gradu Beču. Još za vrijeme studija je kao pijanistkinja učestvovala u brojnim solo i kamernim izvođenjima, kao i televizijskim i radio programima. Na kraju se odlučila za karijeru dirigenta, te je studirala kod Džejmsa Mura (James Moore) iz SAD-a, Mihaela Gilena (Michael Gielen) iz Salcburga i Leopolda Hagera iz Beča. Ova cijenjena umjetnica je period od 1999. do 2001. provela radeći kao asistentkinja izvršnog muzičkog direktora Gran Théâtre del Liceu u Barseloni, radeći na veoma širokom repertoaru. Između ostalog je dirigovala: „Bal pod maskama“, „Lucia di Lammermoor“, „Figarovu ženidbu“, „Turandot“ i „Čarobnu frulu“. Osim toga, sarađivala je na produkciji „Aide“, „Samsona i Dalile“, „Žene bez sjenke“ (Frau ohne Schatten), „I Puritani“ i „Vec Makropoulos“. Elizabet Atl konstantno proširuje svoj koncertni repertoar. Na koncertima je sarađivala sa Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Orquesta del Gran Téâtre del Liceu, Brandenburškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Berlinu, Državnim orkestrom rajnske filharmonije, Orchestre Symphonique de Mulhouse i tako dalje. U bečkom pozorištu Burgtheater je 2006/07 godine vodila produkciju „Rasipnika“ (Der Verschwender). U toku sezone 1998/99 je na mjestu dirigenta anagažovana u bečkoj Volksoper, gdje je debitovala sa „Figarovom ženidbom“. Nakon neoprodukcije baleta sa „Simfonijom u tri stava“ od Stravinskog, od januara 2003. ponovo radi za tu kuću. Između ostalog je dirigovala izvođenjem: „Don Giovanni“, „Madam Butterfly“, „Krcko Oraščić“, „Zatvorenik“, „ Student-prosjak“, „Krčma kod bijelog konja“, „La Traviata“, „Pepeljuga“, „Martha“, „Noć u Veneciji“, „Bokačo“, „Der Evangelimann“, „Čarobna frula“, „Operski bal“, „Zvuk muzike“, „Orfej u podzemlju“, „Karmen“, „Der Vetter aus Dingsda“, „Vesela udovica“, „Šišmiš“, „Zemlja osmijeha“, „Hofmanove priče“ i „Ivica i Marica“. U sezoni 2010/11, Elizabet Atl je vodila predstavu

„Zemlja osmijeha“, a osim toga, dirigovala je premijerom baletske večeri „Mladi talenti Nacionalnog baletskog ansambla” u Beču. Prvi nastup u Podgorici je ostvarila sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom 24. novembra prošle godine, koncertom „Austrijska simfonijska muzika XX vijeka“ organizovanom od strane Austrijske Ambasade.

 

Nandor Sederkenji, rođen u Budimpešti, započeo je umjetničku karijeru kao violinist u rodnom gradu, gdje je primio prve violinske instrukcije od svog oca, studenta renomiranih violinista mađarske tradicije, kao što je Jeno Hubay.

Tokom studija na Muzičkoj akademiji Franc List osvojio je prestižne nagrade, uključujući prvo mjesto na Međunarodnom violinskom takmičenju Sigeti ‘79. Kratko vrijeme nakon toga, osigurao je međunarodnu reputaciju kao solista u zapadnoj Njemačkoj, Belgiji, Italiji i Francuskoj, uz svoj angažman prvog violiniste u Philharmonia Hungarica. Kao osvajač CBC National Radio Auditions, proveo je nekoliko uspješnih godina u Kanadi, nakon čega je pozvan da u ulozi prvog koncert-majstora vodi Century Orchestra Osaka, Japan. Kao solista i član kamernih sastava redovno nastupa u Japanu, Australiji, Kanadi i SAD-u. Jedan od najvećih uspjeha kao solista je iskusio na koncertu u

Karnegi holu u Njujorku. Pored koncertne aktivnosti, redigovao je i objavljivao kompozicije Ežena Isaija za čuvenog izdavača Šot mjuzik pablišers. Njegovi snimci uključuju mnogo novootkrivenih djela manje poznatih kompozitora, između ostalog svjetsku premijeru Isaijevog trija „Le Londres“. Trenutno živi u Beču. Dva puta je pred Crnogorskim simfonijskim orkestrom nastupao kao koncert-majstor na koncertima „Pozdravi iz Austrije“, dok je prvi solo nastup ovdje ostvario 24. novembra prošle godine na koncertu „Austrijska simfonijska muzika XX vijeka“, organizovanom od strane Austrijske Ambasade.