Podgorica – Andy Warhol i umjetnost kempa

 

CAK

 
 

Crnogorska alternativna kultura, Američki ugao i kafe knjižara Krug će u ponedjeljak 21. jula organizovati veče posvećeno Endiju Vorholu.

Krajem marta CAK je organizovao veče posvećeno Vilijemu Barouzu, pa i ovoga puta, ostaju u sferi pop-kulturnih fenomena, organizovanjem razgovora na temu Andy Warhol i umjetnost kempa.

Suzan Zontag je definisala Kemp kao svjesno poigravanje kičem. Radi se o efektu koji se postiže kada kič sebe negira sobom, čime postaje legitiman za korišćenje u umjetnosti. Zapravo se najpribližnijim definisanjem Kempa smatra izjava Žana Koktoa: “Ja  sam laž koja govori istinu.”

Kako je Kemp doveden do nivoa umjetnosti kroz život i djelo jednog od najpoznatijih američkih umjetnika dvadesetog vijeka Andy Warhola, govoriće Vladimir Vujošević, profesor filozofije. Razgovor sa Vujoševićem vodiće Maja Bakić.

Razgovor će se odvijati u Američkom uglu u Podgorici od 20h, a veče se nastavlja u kafe knjižari Krug od 21h uz video kolaže i muziku na temu:Andy Warhol i Velvet Undergorund.